СРС остави в ареста Борис Петров, който е обвиняем за побоя над 67-годишния Красимир Иванов на 17 юли в Борисовата градина. Съдът прецени, че механизмът за извършване на деянието е бил дързък и безцеремонен, тъй като случката се е разиграла пред очите на двете внучета на пострадалия.

В мотивите си съдията изтъкна, че обвиняемият има чисто съдебно минало, но за сметка на това - лоши характеристични данни. По-рано стана ясно, че той има регистрации за хулиганство и шофиране в нетрезво състояние, както  и повреждане на чужда собственост.

Съдът кредитира протокола от разпознаването на обвиняемия от страна на пострадалия. Пострадалият описва нападателя си като гол до кръста със светли очи, татуировка с надпис: "Кръв" на английски и татуировка на рамото, която представлява звезда.

Защитата обаче изтъкна, че постарадалият не е изразил категорична позиция, че именно Петър му е нанесъл побоя.

Защитата - адвокат Гушкова изтъкна, че пострадалият е казал, че нападателят му е със сини очи, а всъщност не е така.

Въпреки това съдът уточни, че е напълно нормално възрастният мъж да не е възприел точно визията на нападателя си, тъй като случката се е разиграла изненадващо, нападнал го е много по-млад и силен мъж в присъствието на внуците му.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.  Ако Борис обжалва задържането, съдът ще насрочи заседание за 6 август от 10 часа пред Софийски градски съд.

По-рано прокуратурата предостави към доказателствения материал за делото заявления от бащата на Борис Петров. От него става ясно, че на 23 юли бащата позвънява на сина си и го посъветвал да отиде веднага в първо РПУ, за да обясни какво се случило. Обвиняемият обаче му казал, че отива при адвокат и му затворил телефона.

Прокуратурата изтъкна, че въпросното доброволно предаване от страна на Борис Петров се е случило, тъй като на органите на реда вече им е било известно името му. Адвокатката взе отношение, заявявайки, че  подзащитният не се е укривал, освен това тя изтъкна, че Борис не живее с баща си, тъй като с майка му са разведени.

Стана ясно още,  двете внучета на възрастния мъж са разпитвани, пред медиите обаче младши прокурор Христо Кръстев изтъкна, че все още протоколът от разпита все още не е приобщен към кориците по делото и не коментира какво са казали децата.

Тепърва предстои да се установяват детайлите, свързани с външния вид на подсъдимия във връзка със спора, който възникна около външността на нападателя.

Приятел на обвиняемия заяви пред журналистите, че Борис не е бил на мястото, бил е в района, но не на конкретното място на инцидента.

По думите на приятеля има свидетели, които ще защитят Борис пред съда. На заседанието присъства и София Ненкова, която е била очевидец. Жената е била по това време с детето си на мястото. „Видях как момичето ми подаде гривна от ластици", заяви тя и разказа, че детето я попитало дали иска да си купи.  Ненкова разказа, че детето е било с лепенка на окото, което предизвиквало съжаление у хората.

След две минути лепенката била свалена. Жената е категорична, че не е имало нацистките нападки, а също така подчерта, че на кафето въобще не е имало бой. Отстрани на тенис масите в близост кафето имало много хора и възрастният човек е бил там. Ненкова заяви, че ще каже пред съда, което е видяла, когато бъде призована.

Самият обвиняем в правото си на последна дума уточни, че не е със сини очи, както твърди за нападателя си пострадалият мъж. Той призова: "Вижте възрастна на другите, които участваха в мелето, те са с 10 години по-малки от мен".

По-рано и прокуратурата изтъкна, че пострадалият Красимир е казал, че нападателя е бил на възраст между 20 и 30 години и ръст около 170 сантиметра.

От съдебно-медицинската експертиза е установено, че дядото е удрян с юмруци, внуците пищели от ужас. Държавното обвинение уточни, че трябва да бъде изготвена и тройна съдебно-медицинска експертиза от офталмолог.

От становището на вещото лице зависи дали квалификацията на деянието ще остане същата или ще се промени в средна телесна или тежка повреда по хулигански подбуди. В случай, че това стане биячът би могъл да получи по-голяма присъда, а именно от 2 до 10 години лишаване от свобода.