В деня, в който френският Сенат гласува законопроекта, криминализиращ непризнаването на арменския геноцид, Турция за пореден път предупреди европейската страна за неблагоприятни последици в случай, че такъв закон бъде приет.

Ние по-рано решихме категорично да предприемем мерки, ако законопроектът бъде окончателно приет. Никой не трябва да се съмнява в това, заяви външният министър Ахмет Давутоглу, цитиран от френски медии.

Той е трябвало да присъства на среща на европейските външни министри в Брюксел с основна тема Иран, но е останал в Турция, за да следи гласуването във френския сенат.
В събота Давутоглу е имал среща с премиера Реджеп Ердгоан, на която са били обсъдени действията на Анкара срещу Франция, в случай, че законопроектът бъде приет.

В изказването си турският външен министър подчерта, че Турция вече не е онази Турция от 2001 г. Припомняме, тогава Франция  призна със закон арменския геноцид. По думите на Давутоглу европейските ценности са под заплаха. Ако всеки парламент приема своите тълкувания на историята и ги прилага, това е нов период на Инквизицията в Европа, категоричен бе той.

Отговорът на Франция не закъсня. Френските власти отправиха призив за спокойствие към Турция, определяйки я за много важен партньор. В позиция на френското външно министерство се посочва, че Париж отделя голямо внимание на отношенията си с Турция в регионален и международен план.

Припомняме, след приемането на законопроекта Турция предприе редица мерки, с който демонстрира повече от ясно несъгласието си.

След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Впоследствие стана ясно, че Турция ще върне посланика си в Париж в опит да убеди френските власти да не приемат окончателно спорния законопроект.