По данни от началото на 2012 година, 19 % от безработните българи са на възраст до 29 години. Това са 70 000 младежи, съобщи за БНР - Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. По думите й се търсят най-вече компютърни специалисти, а най-трудна остава реализацията на млади хора с ниска степен на образование и без квалификация.

От тази сутрин в София стартира 11-ото издание на форума „Национални дни на кариерата". Те се провеждат в зала „Арена Армеец", където 100 фирми търсят своите стажанти. Над 130 000 студенти и млади специалисти са посетили форума за 10 години. 22 000 от тях са си намерили работа.

Предстоят и стажантски програми в края на лятото и началото на есента. Те се организират от Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. За тогава се търсят 600 висшисти, които ще работят за 400 лева на месец. Стажът ще е с продължителност до 9 месеца.

Светлозар Петров, управител на "Джоб Тайгър" и организатор на дните на кариерата, сподели пред националното радио, че най-търсени на пазара сега са компютърните специалисти и експерти с познания по редки езици. По думите му се е изменила практиката стажанти да се търсят главно от чужди фирми.

След София домакини на форума ще бъдат и Варна, Велико Търново, Русе, Свищов и Пловдив.