На среща на ООН държавите приеха решение, позволяващо спътниково следене на гражданските полети - голям пробив, мотивиран от мистериозното изчезване на пътническия самолет MH370 на Malaysia Airlines миналата година, съобщава АП.

Споразумението позволява на държавите да отменят радиочестоти, тъй като самолетите могат да бъдат следени със сателит, а не само от земята.

Според сега базираната радарна система движението на самолетите се наблюдава от наземно базирани системи, които оставят около 70% от повърхността на земята непокрита, сочи информация на Международния съюз по телекомуникации - агенция към ООН.

Към момента модерните самолети изпращат така наречените сигнали Automatic Dependent Surveillance до наземно базираните системи, но от 2017 година те ще могат да изпращат сигнали и до сателити.

В споразумението, сключено на Световната конференция по радиокомуникация, организирана на всеки четири години от Международния съюз по телекомуникации, е заложено премахване на радиочестотите 1087.7-1092.3 MHz.

Припомняме, през март 2014 година изчезна пътнически самолет на Malaysia Airlines с 239 души на борда.