Тази година има рязък скок на интереса към обучение у нас от българи от чужбина.

Според министъра без портфейл Божидар Димитров трябва да се обмисли дали да се увеличи бройката за чуждестранни студенти.

Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по образование, като министър Димитров съобщи, че до този момент са издадени 15 000 български гражданства за сънародниците ни зад граница.

Днес депутатите изслушаха сдружения на българи зад граница от Молдова, Украйна, Сърбия, Косово, Македония. Те искат по-облекчен прием за студентите българи, които идват от тези страни.

Божидар Димитров посочи, че трябва да се увеличи стипендията, която получават тези студенти. В момента те взимат 90 лв. „Това са много малко пари", категоричен е той.

Димитров настоява стипендията за българските студенти, дошли от тези страни, да бъде поне в размера на минималната работна заплата. „Не че 240 лв. са много пари, но са повече от 90 лв.", обясни той.

Министърът без портфейл вече е разговарял с финансовия си колега Симеон Дянков за възможността тези стипендии да бъдат увеличени. Дянков склонил, по думите на Божидар Димитров, когато се срещнал с българите в Молдова и срещата с тях го въодушевила. Финансовият министър вече е склонен да отпусне пари за по-високи стипендии, посочи Божидар Димитров.

В момент бройката за обучение у нас за жители на Молдова е 120, а пък желаещите са 183. „Стана ми жално за тези 63 бройки, и на Дянков му стана жално", подчерта Димитров.

Министърът, отговарящ за българите в чужбина, посочи че страната ни толерира македонските граждани, които се определят като българи, докато процедурите за гражданите на Молдова и Украйна, които искат да получат българско гражданство са много по-сложни.

За македонците не се иска акт за раждане, който да удостоверява, че те са с български произход, докато за гражданите на Молдова и Украйна това се изисква.

По думите на Божидар Димитров българите от Молдова и Украйна, за да получат българско гражданство са принудени да фалшифицират актовете си за раждане. Тази измама бързо се хваща от българското МВР и гражданство им се отказва.

„Отказва се българско гражданство на студентите от Македония, само когато излезе за тях информация в базата на Интерпол, че са смръкнали малко хашиш или марихуана", изтъкна пред депутатите Божидар Димитров

Около 1.5 - 1.6 млн. лв. ще е годишният разход за стипендии, посочи от своя страна и образователния министър Сергей Игнатов.