Животът в София е по-скъп от този в столицата на Румъния - Букурещ. Това сочи класацията на швейцарската банка UBS, която на всеки две години изследва качеството на живота в 73 световни града.

Изследването е във връзка с цените, заплатите и покупателната способност на потребителите в различни райони на планетата.

Българската столица е класирана на 63-то място. Според класацията най-скъпият град в света е Осло, а след него се нареждат Цюрих, Женева и Копенхаген.

От градовете в Америка най-скъп е животът в Ню Йорк, но въпреки това той заема 14-та позиция. Преди него са европейските столици Виена, Париж.

София се намира почти в дъното на класацията, следвайки градове като Киев, Вилнюс и Пекин. Въпреки това обаче животът е по-евтин в градове като Мексико, Лима, Букурещ, Буенос Айрес и Кайро. На последно място в класацията е Мумбай.

По отношение на заплатите нашата столица заема 64-то място. Според проучването единственият град в Европа с по-ниски заплати от тези в София е Киев. Останалите градове, които следват София в класацията, се намират в Африка и Азия.

Гръцката столица Атина е подредена на 38-о място сред най-скъпите градове в света, според изследването но UBS.