ГЕРБ ще изтегли законопроекта за Българската академия на науките.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с председателя на НС Цецка Цачева, вицепремиера Симеон Дянков, просветния министър Сергей Игнатов се срещна с ръководството на БАН и депутати от парламентарната комисия по образование.

Не искам да разпарчатосаме БАН, категоричен бе министър-председателят и изрази надежда, че ще бъде внесен един чист законопроект за Академията.

Той поясни, че освен проектозакон, внесен от ГЕРБ, има и няколко проектозакона от други политически партии: "Искаме да приемем всички добри идеи."

Борисов подчерта, че е съгласен БАН да се отчита през парламента и да се ръководи от Настоятелство, което да включва 9 души - двама представители на правителството - министрите на финансите и образованието. Останалите членове да са обществени личности.

Той посочи, че може освен настоящия председател на БАН в настоятелството да влиза и неговият предшественик, което ще е гаранция за приемственост в управлението на академията.

Той настоява да се създаде едно авторитетно настоятелство.

Бойко Борисов предлага по един депутат от БСП, ГЕРБ, Сините и ДПС да изготвят предложенията за законопроекта за БАН, като обединят най-добрите идеи от техните досегашни предложения.

Той даде на академиците и депутатите срок от един месец да изготвят стратегия за развитие на науката и да бъде подготвен закон за изменение и допълнение на сега действащия закон за БАН.

Нужно ли е институция като БАН да бъде подложена на критики и натиск. Този въпрос зададе Бойко Борисов в началото на днешното заседание на образователната комисия и допълни: „Това не е необходимо на правителството."

По думите му законопроектът на ГЕРБ за БАН ще получи широка парламентарна подкрепа, но няма да бъде обществено подкрепен. Другите три предложения - на ДПС, БСП и Синята коалиция, няма да получат парламентарна подкрепа.

Затова ГЕРБ оттегля своя проектозакон, за да намери законодателството за БАН широка обществена и парламентарна подкрепа. Искаме с разум и мир да приемем един закон за БАН, обясни министър-председателят.

Той критикува вчерашната статия на президента Георги Първанов, който представи своите алтернативи за реформа в академията.
В нея Борисов видя пъклен план на държавния глава с цел да излезе така, че днешната среща е заради неговата публикация.

Премиерът подчерта, че БАН ще запази своите имоти: „Никога не сме искали имотите на БАН, не сме искали да ги продаваме."

Председателят на Академията акад. Никола Съботинов едва не се просълзи и заяви, че присъства на изключително важно събитие за БАН.
Това е едно ново начало в развитието на БАН. Това е едно от най-добрите решения за академията", каза той и се обърна към премиера с думите: „Това, което казвате е напълно приемливо за нас. Готови сме да работим."

От своя страна Лютви Местан заяви, че е удовлетворен от ярката демонстрация на конструктивизъм и от положителните послания дошли от правителството, които заслужават подкрепа.

Следвайки примера на ГЕРБ, БСП, ДПС и Сините оттеглиха своите проекти.

Пари във всички държавни бюджети липсват за всичко, което искаме да направим, заяви финансовият министър Симеон Дянков и посочи, че политика на правителството е да дава пари срещу реформи. По думите му реформите в БАН отдавна е трябвало да бъдат реализирани.

Финансист номер едно предлага в стратегията за развитие на българската наука да бъдат посочени приоритетните области - развитие на софтуерните продукти, земеделието, историята.

Приветствам това ново начало, заяви още той.

Образователният министър Сергей Игнатов изрази своята подкрепа на старта на изработването на нов законопроект, който ще доведе до подобряване на научното пространство в България.
„Убеден съм, че ще се вместим в сроковете", заяви той и допълни, че „за да вървим напред, трябва да си оправим кривиците."

В заключение Никола Съботинов заяви: „Науката показа своята обединяваща функция. Ще бъдем полезни на нашата страна."

Бойко Борисов поиска БАН да свали от сградата си протестните платна, а шефът на академията обеща това да стане веднага, след като се върне в сградата.

Вярвам, че довечера 7000 семейства ще спят по-спокойно, заключи председателят на просветната комисия Огнян Стоичков, уточнявайки, че толкова души работят в академията.

Вчера президентът Георги Първанов в своя статия изрази мнението си, че при досегашните опити за реформа в БАН са взимани необясними, неработещи решения - преди всичко механични и нецелесъобразни сливания.

„Трябва да се разбере най-сетне, че без инвестиции в наука и научни изследвания, без превръщането им в реален приоритет на държавата, не само не можем да излезем от кризата, но и страната ни няма да постигне качествено новия растеж, към който се стреми".

Президентът гледа скептично на идеята за своеобразно Настоятелство, включващо представители на различни министерства, хора от бизнеса, от университетите.

Трябва пълноценно да се използват ресурсите по европейските структурни фондове, програмите „Конкурентоспособност" и „Наука и бизнес". Сериозно да се увеличи финансирането по Националния фонд за национални научни изследвания към МОНМ и Иновационния фонд към МИЕТ", предлага още той.

Аз приветствам това решение на министър-председателя, заяви по-късно днес на брифинг в партийната централа експремиерът Сергей Станишев.

Според него правилно е решението на премиера да бъде оттеглен законопроекта на ГЕРБ за академията.

Станишев обаче пита защо управляващите „мъчиха" БАН с екстравагантни идеи.

Нямам отговор на този въпрос, почерта той.

Той отправи и съвет към управляващите какво трябва да се направи оттук нататък за БАН.

Първата стъпка, според Станишев, е да се подготви стратегия за развитие на българската наука.

Парламентарната група на БСП е готова да се включи в обсъждането на такава стратегия, допълни лидерът на червените.

В тази стратегия, по думите му, трябва да се запишат и конкретните ангажименти на държавата към БАН.

„Ситуацията остава трагична", смята още той и допълни че научните институти на академията нямат средства за заплати и отопление.