Започнаха обявените протести на зърнопроизводители в страната.

Те настояват за незабавно изплащане на единица площ за 2008-ма година и в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 378 милиона лева за подпомагане на зърнопроизводството.

Ако в бюджета за следващата година не бъдат заложени 378 млн. лв. за национални доплащания за зърнопроизводителите, ще пристъпим към гражданско неподчинение с блокиране на главни пътища в цялата страна, обяви Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на протестен митинг шествие в Стара Загора.

Колона от над 150 трактора и комбайни премина по бул. Патриарх Евтимий в знак на протест срещу неадекватната политика на управляващите към сектора, съобщи Икономически портал Стара Загора.

Земеделският министър Валери Цветанов обяви в Стара Загора, че на 17 започва изплащането на 320 млн. лв. субсидия за 2008 г. за млеко и зърнопроизводителите. Протестиращите обаче, са категорични, че това е само малка част от полагащите им се средства и няма да спрат протестите.

Реалната цифра, която трябва да получим за 2008 г. е 760 млн. лв. за национални доплащания и европейската субсидия.

Това, което е индикирано в момента е около 30% от сумата, която трябва да бъде изплатена. Независимо какви средства ще бъдат изплатени тази година ние продължаваме протеста до отстояването на точка 2 - да бъдат залегнали 378 млн. лв. в бюджета за 2009 г., категоричен е Христов.

Той добави още, че секторът е в шокова ситуация и оцеляването му не е гарантирано. На 17 декември ще бъде взето решение как ще продължат протестните действия, ако финансовите им искания за следващата година не бъдат приети.

Зърнопроизводители от Пловдивска област започнаха протеста си в центъра на община Калояново.

Те са тръгнали в три лъча от Раковски, Хисар и Съединение. Фермерите ще раздадат брашно на жителите на Калояново.

120 производители с 80 машини от Разградска област протестират в областния град. Ако исканията им не бъдат чути, от утре фермерите ще започнат блокади на пътища в областта.

Зърнопроизводители от Плевенска област са заявили, че ще блокират със селскостопански машини движението в района на най-големия пътен възел при село Ясен, преди Плевен.