Почетен знак на президента на България връчи държавният глава Георги Първанов на акад. Евгений Примаков.

Отличието му е присъдено за забележителни постижения в областта на науката, публицистиката, международната политика и големия принос за развитието на приятелските отношения между България и Русия.

Георги Първанов изтъкна научните и дипломатически постижения на бившия руски премиер и шеф на външното разузнаване, както и опита му в управлението на Русия.

Примаков започва кариерата си от журналист международник - специалист по арабския свят. Отдавайки се на научна дейност, ръководи два авторитетни научни центъра - Институт по изтокознание и Институт по световна икономика и международни отношения.

През 90-те години е активно ангажиран във вътрешнополитически план - председател е на горната камара на руската Дума. Ръководител на външното разузнаване на Русия, министър на външните работи и министър - председател на руската федерация във важен и критичен период. По-късно, макар и не пряко ангажиран с управлението, става председател на Търговско-промишлената плата на Руската федерация.

Евгений Примаков коментира, че е дълбоко трогнат и че тази награда засилва увереността му от необходимостта да съдейства още повече за развитието на отношенията между двете страни.

Потенциалът е голям - историята, близостта и перспективите са добри, защото се основават на морала и разума, добави Примаков.

Първанов отбеляза, че във времената, когато българската дипломация беше поставена на изпитание във връзка с казуса с медиците ни в Либия, един от дипломатите, с които често се консултирахме беше именно Примаков.

По думите му влиянието на кризата оказва влияние върху българо-руските отношения от гледна точка на стокообмена и руските инвестиции, но винаги е имало позитивна тенденция в контактите между двете страни.

Първанов изтъкна и че Примаков винаги е бил радетел за развитието на добрите отношения между Русия и България.

Стана добра традиция неговите визити у нас да бъдат съпътствани с издаване на някоя от книгите му на български език. Традицията бе спазена и този път, отбеляза още Първанов.

Държавният глава проведе близо едночасов разговор с Евгений Примаков, по време на който са коментирали двустранните отношения, както и важни международни проблеми.