Иновативна платформа за улеснен достъп до адвокатски услуги представиха студенти по право от Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Създателите Мартин Дудинов и Николай Поппалов са изработили сайта като www.e-law.bg, като основната цел е всеки нуждаещ се от адвокатска помощ лесно да подбере желания специалист, без да хвърля стотици левове за всяка една първоначална консултация.

Всеки адвокат в сайта разполага със свой собствен профил, където попълва биографията, квалификацията, досегашния си опит и всякаква друга информация, която счита за значима. За три месеца, откакто сайтът е пуснат официално във виртуалното пространство, вече има регистрирани над 350 адвокати от 89 български града.

„В днешно време е много трудно човек да си намери адвокат. Когато имаш проблем, трябва да отидеш при поне трима души, да платиш на всеки такса за елементарна насочваща консултация и чак след това да избереш с кого да работиш", обясни Николай Поппалов.

В e-law.bg всяко запитване на гражданите се пресява по два критерия - местоживеене и правна сфера. Въпросите се изпращат до всички адвокати, които работят в съответния град и в съответната сфера, след което те сами се свързват с потенциалните клиенти, оформят своите отговори и според тях клиентите избират на кого да заложат.
Първата онлайн консултация и отговор на насочващите въпроси относно правните претенции и тяхната състоятелност са напълно безплатни. След това адвокатите упоменават своите тарифи и насочват гражданите колко ще им струва всяка следващата консултация или евентуалните съдебни дела.

Създателите на сайта бяха подкрепени и от двама от вече регистрираните адвокати - Галина Чанкова и Емил Каменов. Те приветстваха идеята и подчертаха, че тази платформа улеснява връзката им с гражданите и способства свободната конкуренция.
От утре в сайта ще тръгне и нова функция за изцяло „онлайн" консултация. След уточняване на заплащането и превеждането на необходимата сума, клиентите на правни услуги ще могат да получат подробна консултация дори без лична среща.

Всеки потребител на сайта може да избере и да се свърже лично с регистрираните адвокати, използвайки справочника без да минава през формата за пресявка.
Адвокатите могат да получават оценки от 1 до 5 и за всеки от тях да бъдат публикувани коментари. Създателите на сайта подчертаха, че това ще правят само потребители, които вече са се възползвали от услугите на съответния специалист, а не свободно сърфиращи с цел избягване на манипулации.