Санкциите ЕС-Русия са заплаха за българския производител. В това е убеден Пламен Грозданов, бивш посланик на България в Русия и изпълнителен директор на Съюз „Произведено в България", цитиран от БНР.

По думите му много малки и средни предприятия ще понесат огромни загуби, защото достъпът до руския пазар, който е перспективен, е труден. Грозданов посочи, че през последните години някои фирми са инвестирали доста в този пазар и забраната действително може да им коства проблеми.

Припомняме, Русия спря за една година вноса от страните, наложили санкции. Федерацията въвежда пълна забрана за внос на говеждо месо, свинско месо, плодове и зеленчуци, месо, птици, риба, сирене, мляко и млечни продукти от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

По-рано от КНСБ заявиха, че най-много 2% от износа ще пострадат от санкциите на Путин.

Когато се затвори един пазар, много трудно се връща на него, коментира бившият посланик. От Съюз „Произведено в България" са разпространили декларация, в която призовават българското правителство да не гледа мълчаливо какво се случва, а да предприеме решителни мерки, да постави въпроса българските износители да бъдат компенсирани, да им бъдат намерени алтернативни пазари, точно това, което вече са поискали от Брюксел и други европейски страни.

Пламен Грозданов е обезпокоен повече от това, че износът на тези групи стоки е значителен, в размер на 12-14 млрд. евро. Спирането му означава свръхпроизводство, свръхзапаси в един общ пазар, част от който сме и ние. Председателят на Съюз „Произведено в България" е убеден, че това автоматично изостря конкуренцията. Той не изключва да се въведат нелоялни търговски практики, включително дъмпингови цени на определени пазари.

Пламен Грозданов е категоричен, че българските производители в никакъв случай не могат да си позволят едно рязко сваляне на цените, което биха могли да направят производители в другите европейски страни.

Грозданов смята, че алтернативни пазари могат да са традиционният в миналото арабски пазар, Германия, Далечния Изток.