Вицепремиерът Меглена Плугчиева бе подложена на кръстосан огън от страна на депутатите в Комисията по евроинтеграция за спрените пари по ФАР, САПАРД и ИСПА.

Тя представи писмата от генералния директор на разширяването в ЕК Майкъл Лий и аргументацията му за спирането на акредитациите на двете агенции по ФАР.

За писмата на Лий, които давали подробни мотиви за санкцията към България стана ясно вчера.

Не ви ли се струва несправедливо невъзстановяването на акредитациите да се базира на доста отминал период, повдигна въпроса председателят на комисията Младен Червеняков.

Депутатът от ДСБ Константин Димитров също поиска становището на вицепремиера Плугчиева дали счита, че действията на ЕК по отношение на двете агенции са несправедливи и дали подкрепя позицията на премиера, че те са свързани с наближаващите избори за европарламент.

Димитров поиска и категоричен отговор дали Плугчиева подкрепа констатациите на Майкъл Лий.

Атанас Щерев от БНД постави въпроса за виновниците и за санкциите. Той настоя да бъдат посочени отговорните за недостатъчния напредък на страната в усвояването на фондовете.

Стефан Софиянски обърна внимание, че не са изпълнени конкретни препоръки от одитния доклад, като за тях сме имали цели 6 месеца.

Плугчиева смята, че е пресилено да се твърди, че България губи 220 милиона евро. Като аргументи тя посочи, че са сключени договори по меморандум 2006 на ФАР за 75 милиона евро без националното съфинансиране, които ще бъдат поети от държавния бюджет.

За централното звено за финансиране и договаряне сключените договори възлизат на 68 милиона евро с националното съфинансиране.

Тези средства така или иначе ще бъдат поети от държавния бюджет, тъй като са за сключени договори.

Още през лятото бе прието постановление на МС, с което се даде право на агенциите по ФАР да договарят важни проекти, припомниха експертите.