Скъпи родолюбци, с какви критерии избираме ние днес своите водачи в политиката? Отговарят ли те на критериите, с които Константин Фотинов преди толкова време е бил одобрен за коректор на чуждо издание?

С тези думи вицепрезидентът на България Маргарита Попова се обърна към присъстващите на събитие в Пловдив по повод Деня на будителите, предаде БГНЕС.

Вицепрезидентът е патрон на проекта "Будителите и аз".

Не се знае много за Константин Фотинов, освен че е родоначалник на българската периодика със списанието "Любословие". Когато го назначавали за коректор на чужд вестник в Смирна, той трябвало да отговаря на няколко критерия. След като го оценили, написали следното: "Този човек е витален, има сила на характера, много инициативи, той е родолюбец, знае да работи, знае как да въздейства на хората, така че да трепнат сърцата им", каза Попова.

От 2010 година все повече ученици вземат участие в родолюбивата инициатива, която има за цел да приближи максимално близо до децата примера на хората, които са водили другите в своите времена. Над 45 000 деца пишат есета и участват в състезания, а снощи в Пловдив бе отчетен поредният етап, бяха раздадени награди.

Инициативата се подкрепя от Ротари и Зонта клубовете, в журито участват академици, а в залата снощи беше елитът на пловдивския бизнес и политика. Ръководител на проекта е доц. Кирчо Атанасов, бивш зам.-министър на образованието.

Освен вицепрезидентът Маргарита Попова, гост на събитието беше и новоизбраният зам.-председател на 43-то НС Янаки Стоилов.

Той наблегна в словото си за необходимостта идеите да се защитават и с действия, със сила на характера и не само на думи, а чрез живота си човек да доказва своите принципи.

Нов проект, отново с родолюбива насоченост и адрес към младите, бе представен на събитието в Пловдив - "Памет". И неговата цел е да съживява ценни моменти от миналото и да ги прави близки до децата.