Автобусна линия номер 313 ще бъде закрита от утре, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Разкрива се нова с номер 294 и се изменят маршрутите на линии с номера 88 и 305.

Промяната е последица от пускането на първия лъч на софийското метро.

Линия номер 313 се закрива, тъй като след промяната на маршрута на линия номер 306 вече има връзка между спирките на бул. "Андрей Сахаров" с бул. "Цариградско шосе".

Новоразкритата линия с номер 294 ще работи от 6.00 до 21.00ч. само в делнични дни.

Маршрутът й ще е съчетание от този на линия 94 до бул. "Г. М. Димитров", а след едноименната метростанция автобусите ще продължават по маршрута на линия 280 до "Студентски град".

Целта на новата линия е да осигури допълнителен превоз на излизащите от метростанцията в посока "Студентски град", тъй като в момента 280-та линия е претоварена още преди тази спирка.

Автобусите по линия номер 88 ще са с променен маршрут - от бул. "Ал. Малинов" по бул. "Андрей Сахаров", метростанция "Младост 1" и от бул. "А. Ляпчев" да влизат по обичайния им маршрут, предлагат от Центъра за градска мобилност.

Така живеещите в ж.к. "Дружба 1" и пътниците от спирките по част от бул. "Ал. Малинов" ще имат достъп до метрото, мотивират предложението си оттам.

Автобусите по линия номер 305 също ще са с изменен маршрут - от бул. "Цариградско шосе" да продължават по бул. "М. Еминеску", бул. "Ситняково", гара "Подуяне" и оттам към Централна гара, предлагат от Центъра за градска мобилност.

Мотивът за промяната е разтоварването на кръстовището на пл. "Орлов мост".