Сърдити, синдикалните лидери напуснаха поредната среща в МОН, на която трябваше да продължи обсъждането на споразумение по учителските искания.

Желязко Христов, Константин Тренчев и Янка Такева се разсърдиха, че срещата започна без финансовия министър Орешарски.

Напускайки сградата на МОН, за да се присъединят към митигна отвън, тримата синдикалисти "се сблъскаха" с влизащия Пламен Орешарски.

В движение е станало ясно, че финансист номер едно не носи ново предложение за заплати, а идва с това, направено от премиера Станишев още на 9 септември.
Припомняме, тогава министър-председателят обяви, че от 1 януари се предвижда изравняване на учителските заплати със средната в бюджетния сектор, а с въвеждане на втория стълб на диференцираното заплащане учителите ще получават над 560 лв. месечно.

Фактът, че в чантата си министърът няма нищо ново по учителските искания разсърди още повече синдикалните лидери и те напуснаха МОН.

Утре обаче преговорите продължават от 14.00 часа, като преди това синдикалисти и министри ще се съберат отново при президента Първанов.
Най-вероятно държавният глава ще се опита да сближи максимално позициите на двете преговарящи страни, след като това не му се удаде при първата посредническа среща.

По-рано днес синдикати и министър Орешарски заедно участваха в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След повече от два часа разговори бе регистрирано сближаване на позициите по отношение на усилията и волята да продължат структурните реформи в публичния сектор.

Беше постигнато единодушие, че на фона на работещата част от населението публичният сектор е прекалено голям и това много тежи на перспективите за растеж. Това съобщи министър Орешарски след заседанието.

Той каза още, че синдикатите също  са изразили позиция, че съкращения в публичния сектор са приемливи, стига да са подготвени и да има изход за съответните служите с курсове за преквалификация  и насочване на други работни места.

И трите страни - участници в съвета за сътрудничество, са се обединили около тезата, че всеки ще поеме своя ангажимент за реформиране на публичния сектор, съобщиха от правителствената информационна служба.

Страните са се договорили да бъдат обсъждани не само актове, а теми и стратегии, да се подобри работата в отрасловите съвети, както и да се подобри координацията между социалните партньори при разработването на европейските политики, допълниха от пресцентъра.