Лидерът на Евророма бе оправдан и по двете повдигнати срещу него обвинения - че заедно с останалите подсъдими е рекетирал ген. Никола Николов и за незаконно притежание за боеприпаси.

Останалите двама от групата получиха осъдителни присъди за това, че в периода 13-30 ноември 2009 г. в София са принудили ген. Николов да им даде 165 хиляди евро, като го заплашили, че ще разгласят обстоятелства за него, които да компрометират качествата му на шеф на Гражданска защита и като зам.-председател на Постоянната комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.
По този начин, плащайки тази сума пари, за Николов са настъпили значителни имуществени вреди.

Христо Върбанов - Ицо Папата получи 6 години затвор. Третият подсъдим Димо Димитров беше осъден на 3 години условно с 5 г. изпитателен срок.

Димо Димитров трябва да заплати и глоба от 2 хиляди лева, а Ицо Папата трябва да „се бръкне" с 3 хиляди лева повече. Ще му се наложи и да се раздели с една четвърт от имуществото си.

Димитров и Върбанов трябва да изплатят близо 313 хиляди лева обезщетение на ген. Николов, който не присъства на четенето на присъдата. На двамата им се приспада от присъдата времето, прекарано в ареста.

Мярката на Цветелин Кънчев беше изменена от парична гаранция от 4 хиляди лева в подписка. Димо Димитров също е с мярка „подписка", а Христо Върбанов остава с 5 хиляди лева парична гаранция.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок, а мерките - до седмица.

След като чу „невиновен" от устата на съдия Светла Бухова, Цветелин Кънчев коментира пред медиите, че е очаквал това решение. Той си обяснява цялото дело като „лошо стечение на обстоятелствата", защото в телефонен разговор с Ицо Папата споменава името на премиера Борисов и тъй като разговорът не е на български, не става ясно в каква връзка използват името на министър-председателя.
Кънчев посъветва медиите да проверят какво означава Бойко на виетнамски език. Малко по-късно той обясни, че името Бойко означава „супермен".

По думите му това развитие е повече от логично предвид показанията на генерал Николов и неговата съпруга, зет му и дъщеря му, както и СРС-записите по делото.
Запитан кой е имал интерес от това дело, Кънчев заяви: Направете си сметка, че по онова време нямаше Нагли, Октоподи, Месари, Лихвари и какви ли още не.
Това е просто стечение на обстоятелствата, заяви Кънчев и обясни, че двамата с Папата си говорили за назряващ бунт между цигани от Долни Дъбник и Червен бряг. Тогава Кънчев му казал, че вече е разговарял с министър-председателя по тази тема. "И оттам нататък по обвинението се казва, че Папата бил казал, че някакви пари трябва да се носят на Бойко Борисов. и само се замислете как се навързват по веригата", коментира още лидерът на Евророма.

Той посъветва шеговито да не се казва на чужд език името на премиера. Кънчев се върна и години назад, когато беше освободен след 4 месеца в ареста. "Ако бяхте се задълбочили в определението на Апелативния съд, който ме освободи, той изрично казва, че тези 4 месеца са били като кредит към обвинението. Съжалявам и ще се постарая лихвите да не ги плаща българският народ".

Ще бръкна в джоба на целия народ, ако тръгна да съдя държавата в Страсбург, добави още той и подчерта, че има идея чрез законодателна инициатива да се носи персонална отговорност за осъдителни присъди в Страсбург. Тази отговорност според него трябва да се носи от всички хора, по цялата верига.
Законодателната поправка той предвижда да прокара чрез "Коалиция за България", част от която е и Евророма.
Обяснението му, че такава законодателна инициатива не е имало досега е "защото не му било дошло времето.

Тази година има бум на осъдителни присъди в Страсбург и според Кънчев е дошло време да се прави една пълна ревизия на такива присъди. Идвята му е да има например специализирана комисия към ВСС, която да преразглежда тези присъди и на "допринеслите" за тях лица това нещо да им се вписва в кадровото им досие.

Припомняме, вчера прокурор Бисер Кирилов поиска три години затвор за Дон Цеци и присъда около средната за Ицо Папата, като подчерта, че по член 214 от НК се предвижда наказание от 5 до 15 години.

Според прокуратурата тримата са рекетирали бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов за 250 хиляди евро, като го заплашвали с компромати.

През 1999 г. депутатският имунитет на Цветелин Кънчев е свален и му е наложен домашен арест, а на 9 февруари 2000 г. Софийският окръжен съд го осъжда с ефективна присъда на 6 години затвор и глоба за побой и отвличане. Той не се явява за изтърпяване на наказанието и е обявен за национално издирване. На 21 ноември 2001 г. Кънчев се явява доброволно в Софийския централен затвор.
На 28 август 2003 г. Софийският градски съд решава да го освободи от затвора предсрочно и условно за добро поведение. Два дни след освобождаването му от затвора заради добро поведение, на 30 август 2003 г., Кънчев е възстановен като председател на "Евророма". В края на април 2005 г. вицепрезидентът на България Ангел Марин го помилва.