Днес СДС провежда вътрешнопартийните избори.
9820 души имат право на вот за председател на партията.

Гласуването ще се проведе в 217 избирателни секции в страната.

Сините членове избират председател между кандидатите Мартин Димитров, Иван Сотиров, Александър Йорданов, Румен Христов, Петър Паунов и Цоньо Ботев.

Освен за председател ще се проведе и гласуване за членове на Националния изпълнителен съвет на СДС.

За радикална промяна и връщане на емоцията и автентичните ценности на СДС, каза че ще гласува кандидатът за председател на синята партия Иван Сотиров.

Той подчерта, че СДС най-много се нуждае от консолидиране и че самият той винаги е бил за максимално широко дясно обединение.

Сотиров поясни, че има предвид всички дясноцентристки партии, обединени на принципна основа.
Той изтъкна, че безпринципни коалиции ще се възприемат като опит за колективно оцеляване на компрометирани политически лидери, които носят персонална отговорност за разцеплението в дясно и загубата на доверие.

Сотиров посочи като отговорни за разцеплението в дясно тези, които си направиха персонални партии.
„Иван Костов, Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев трябва да направят крачка назад, за да може действително дясното обединение да увеличи подкрепата", зави Сотиров.
По думите му те имат авторитет, но трябва да направят крачка назад и да помагат за консолидацията, а не да искат да яхнат този процес.

За нарушения в изборния процес за председател на СДС алармират от щабовете на Петър Паунов и Мартин Димитров.
                           Още...

Кандидатът за председателския пост в СДС Александър Йорданов категорично заяви след като гласува, че е необходимо десницата да се яви на парламентарните избори обединена и предупреди, че в противен случай ще катастрофира.

Според него трябва да се обединят всички десни и дясноцентристки формати и че форматът ЕНП трябва да се разшири. Според Йорданов лидерът на ДСБ Иван Костов и председателят на СДС могат да изиграят много позитивна роля, ако започнат да работят заедно за дясното обединение в България без да се състезават „кой да води бащина дружина", защото, както подчерта той, „дружината вече не е бащина, а в някакъв смисъл и - няма дружина".

СДС трябва да започне да представлява активните хора в България - лекари, учители, малък и среден бизнес и тогава ще имаме значително представителство в парламента и ще получим подкрепата на тези хора, каза след гласуването си кандидатът за председател на партията Мартин Димитров.

По думите му най-важната промяна, която трябва да се случи в СДС, е връщането обратно до хората, до техните проблеми и това СДС да започне да ги решава.

Според него за успешното представяне на наближаващите избори СДС трябва да има говорители по всички важни теми и да бъде агресивен особено към Тройната коалиция.

„Трябва да бъдем ясни, агресивни и точни - тогава ще спечелим обществена подкрепа", категоричен е Мартин Димитров.

По въпроса за предизборното коалиране Мартин Димитров каза, че според него първо СДС трябва да реши вътрешните си проблеми и не трябва да бърза с коалициите.

„Трябва да се водят разговори в дясното пространство, но силна коалиция може да направи само едно силно СДС", заяви Димитров и добави, че е убеден, че времето до изборите ще стигне за това.