След над 6 часа заседание съдът остави в ареста акушерката Емилия Ковачева по искане на прокуратурата.

Съдия Пенка Велинова посочи, че признаците на стореното от Ковачева водят по-скоро до обвинение в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда на малолетно дете по особено значителен за него начин.
Припомняме, обвинението, по което прокуратурата подведе под отговорност акушерката, е за предумишлено убийство.

Причината за извода на съдията е, че акушерката е имала възможност да довърши деянието, т.е. да убие малката Никол, тъй като не е имало друго лице, което да й попречи, но въпреки това не го е сторила.

Според съдия Велинова е налице и първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка постоянен арест, а именно, че обвиняемата е извършител на престъплението. Акушерката остава в ареста и поради факта, че дори при по-лекото обвинение, свързано с нанасяне на тежка телесна повреда, наказанието е лишаване от свобода 15 години.

Съдия Велинова отчете обстоятелството, че при нанасяне на ударите акушерката е допускала последиците, а именно, че засяга жизнено важни органи от човешкия организъм, какъвто е главата.

Прокурорът Христов обаче бе категоричен след заседанието, че правната квалификация е именно опит за умишлено убийство, тъй като са нанесени многократни удари в продължителен период.

Пред разследващите Емилия не е давала обяснения. Тя е дала писмено обяснение пред полицията, в които посочва, че заради плача на бебето го е ударила неколкократно. Тези нейни думи нямат доказателствена стойност.

Прокурорът изтъкна, че трябва да бъдат направени няколко експертизи за установяване автентичността на видеото, както и за състояние на обвиняемата към момента на престъплението и към настоящия момент, за да се установи дали тя може да носи наказателна отговорност.

Формално държавното обвинение е иззело записващото устройство, поради размерите му то е запечатано. В него се съхраняват записи за 30-дневен срок, като прокурорът заяви, че ще ги прегледат и по отношение на другите медици в Софиямед. Към момента обаче няма доказателства за участие на друго лице.

Още в ранния предиобед 40-годишната Емилия бе доведена в съда със засилена охрана.

До началото на заседанието адвокатите се запознаваха със случая.
По закон за подобно престъпление се предвижда затвор от 15 години до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.
Ако признае вината си, Ковачева може да получи до 10 години лишаване от свобода.

В началото на съдебното заседание стана ясно, че е направена психиатрична експертиза, от която става ясно, че Емилия не страда от заболяване.
По-късно обаче държавното обвинение уточни, че всъщност към настоящия момент не е извършена съдебно-психическа експертиза, а експертна справка.

Самата Емилия Ковачева бе силно притеснена. По време на заседанието тя стоя права със скръстени ръце, без да посмее да погледне дори децата си. Погледът й бе впит в пода, понякога поглеждащ съдебния състав.

Последно:
След тричасово заседание съдебният състав се оттегли, за да реши дали обвиняемата ще остане в ареста

Деянието е извършено с изключителна ярост и садизъм по отношение на дете само на 4 дни, изтъкна прокурор Николай Христов, мотивирайки се за искането Ковачева да остане постоянно в ареста. Обвинението поддържа тезата за опит за убийство.

Адвокат Янев, който защитава Ковачева посочи, че тя може да е „шляпнала" новороденото, но не да му е нанесла такива удари. Според него от записите не може да бъде преценена силата на ударите.

Юристът постави под съмнение автентичността на записите от камерите в болницата. От тях не можело да се прецени с каква сила акушерката удряла бебето, смята той.
Според него, те са събрани тенденциозно, тъй като не са иззети записи от всички помещения. Прокурорът обаче обясни, че по законовия ред са иззели всички записи.

Заради представянето на въпросните записи пред медиите, върху Емилия и близките й се упражнявал тормоз.

Сатанизира се жена, на която много майки целуват ръцете, заяви адвокат Янков и допълни, че клиентката му била представяна от медиите като урод.

Той се обърна към прокурора с негодувание към квалификациите „ярост и садизъм", които държавното обвинение посочи за действията на акушерката.

Прокурор Христов обаче отговори на адвоката, като тонът му стана още по-дързък. Той заяви - „Това е зверски побой".
Според представителя на Прокуратурата Емилия хващала малката Никол за краката и я удряла в страничната част на детското легълце. Акушерката душила също така момиченцето.

"Според мен детето е имало признаци на заболяване", коментира адвокатът Янев. Той поясни, че около 3 часа през нощта на 18 април т.г. се твърди, че жената е нанесла ударите, но отоците са констатирани 12 часа по-късно.

Сутринта на 18 април детето е било прегледано от дежурна лекарка по искане на самата Емилия, тъй като имала съмнения, че здравословното състояние на момиченцето не е добро - имало жълтеникав цвят на кожата.
По тази причина адвокатът допуска, че вината за травмата не е на неговата клиентка. Неговата версия е, че екипът, който сутринта е направил други медицински манипулации на бебето "без да иска са причинили някаква травма, като може би са изпуснали детето", каза Янев.

Освен това той обвини частната болница "Софиямед" за системно натоварване не само на подзащитната му, но и спрямо нейните колежки. Именно това, по думите му, може да е отключило някакво психологично заболяване. Затова той настоя да бъде извършено задълбочено изследване спрямо нея.

Адвокат Янев направи това изявление по повод констатираната по-рано от прокурора липса на психическо заболяване на жената. Затова държавното обвинение уточни, че всъщност към настоящия момент не е извършена съдебно-психическа експертиза, а експертна справка.

Според адвоката Емилия работела в робски условия в болницата за твърде ниско възнаграждение. Практиката да остават да работят по 16-20 часа била обичайна в "Софиямед". Самата тя е вдовица, майка на две деца.

Защитата представи доказателства, касаещи доходите на семейството и посочи, че те живеят под прага на бедността. На всеки от членовете се пада по 270 лева на месец. Емилия живее с двете си дъщери и с родителите си.

Самата Емилия заяви пред съда, че не е виновна за случая. "Искам да се прибера в къщи" , промълви тя пред магистратите.

На излизане от залата обвиняемата отново не разговаря с близките си, които я чакаха зад въжетата, поставени по-рано днес, за да не затрудняват медиите работата на служителите от "Съдебна охрана".

Двете дъщери и тяхната баба изпратиха Емилия със сълзи, а майката на подсъдимата не пожела да говори с медиите. Каза само: "Махайте се".

Адвокатът не заяви категорично позиция дали Емилия е признала за действията си пред него. Той обаче продължи да набляга на факта, че физическото и психическо изтощение на жената е предизвикало реакцията й.

Все пак стана ясно, че в разговора с адвоката си Емилия е казала, че много съжалява за случилото се. Въпреки, че бе попитан отново дали подзащитната му е признала някои от фактите на обвинението, той така и не изрази категорична позиция.

Припомняме, на 23 април Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4- дневно дете. Ковачева е акушерка в частната столична болница "Софиямед".

На 17 април Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Тя е останала на работа и нощна смяна - на 17 срещу 18 април. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

Според обвинението, на 18-и около 02.00 часа Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му.

В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.