Български фирми и физически лица, които предоставят материална подкрепа на „Стройстрансгаз", могат да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ. Това става ясно от изказване на посланик Марси Рийс, публикувано във фейсбук страницата на посолството.

Припомняме, консорциумът „Стройстрансгаз" е избран за строител на българския участък от „Южен поток". В него влизат приближената до руския президент Путин компания „Стройтрансгаз" и българското обединение „Газпроект Юг".

Позицията на посланичката идва 10 дни след избора на изпълнителя.

Съединените щати са включили „Стройтрансгаз" и нейните клонове в списъка си за налагане на санкции срещу определени лица в отговор на действията на Русия в Украйна. Списъкът е публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със „Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати.

Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

„Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток" на „Стройтрансгаз". Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин", заявява Рийс. Тя уточнява, че съветват българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ.

По думите на посланичката е важно Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия.