50 нови планети са открили астрономите извън пределите на Слънчевата система, една от които са намира в зоната, годна за съществуване на живот, съобщава РИА Новости, като цитира The Huffington Post. Откритието беше оповестено от учените на конференция в американския град Морган вчера.

Ръководителят на изследователския екип Франческо Пепе счита, че атмосферата на откритата планета е подобна на земната, която се състои от кислород, въглероден двуокис и азот. Учените са уверени, че в атмосферата на новата планета има минимум 50 % облаци като естествена бариера срещу излъчването на съседни звезди и поддържане на водата на планетата в течно състояние.

Учените отбелязват, че атмосферата на приличащата на Земята планета напомня руска баня с изобилие на гореща пара. Според тях това е втората вече открита планета извън Слънчевата система, на която може да има живот. Първа подобна планета учените откриха през 2007 година.

Новата планета има маса 3,6 пъти по-голяма от Земята и температурата й може да е в диапазона от 26,5 до 44 градуса, при голяма влажност.

„Там със сигурност е задушно и ние не можем да кажем дали е комфортно", заявява Лиза Калтенегер от института „Макс Планк" в Германия. Според нея обаче там са възможни различни форми на живот, а живите същества най-вероятно са по-малко от хората. На планетата не е дадено име, а тя е обозначена от астрономите като HD85512b. Тя се върти около Слънцето, което се намира в съзвездие Корабни платна, на разстояние 35 светлинни години от Земята. Годината там продължава 60 дни, тъй като орбитата на планетата се намира близко до местното слънце, температурата на което е с 1800 градуса по-ниска от тази на нашето Слънце.

Планетата е открита с помощта на спектрограф HARPS на Европейската южна обсерватории (ESO). С помощта на този уред досега учените са зафиксирали 100 от 570 известни досега екзопланети.