Младият български учен Теньо Попминчев, работещ в САЩ, изобрети революционно откритие в областта на физиката, съобщават от сдружение „Когито". Той е разработил настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания, допълва списание Science, цитирано от eurochicago.com.

Смята се, че широкото разпространение на рентгеновите лазери в научните лаборатории ще доведе до микрореволюция във физиката и биологията. Рентгеновите лазери позволяват да се получат изображения на вещества с атомна резолюция и да се наблюдават редица физични процеси отвътре.

До днешен ден основни пречки пред масовата употреба на дадените излъчватели бяха тяхната цена и габарити - размерите на традиционна лазерна установка се приближават до тези на площта на малко футболно игрище.

Групата физици начело с Теньо Попминчев от университета в щата Колорадо в град Боулдър е разработила компактен рентгенов лазер, побиращ се на бюро, научавайки се да преобразуват инфрачервеното излъчване в рентгенови лазерни импулси.

Попминчев и колегите му са се възползвали от това, че атомите на благородните газове - аргон и неон - може да бъдат заредени с енергия по такъв начин, че след известно време да започнат синхронно да излъчват фотони във всички диапазони на електромагнитното излъчване. Това лъчение е относително нееднородно - в него присъстват множество пикове и спадове.

Значителна част от тези пикове се падат на ултравиолетовата и рентгеновата част на спектъра, което позволява да се използва този ефект за създаването на регненов лазер. Но за това е необходим специален механизъм за зареждане, позволяващ получаването на пикове с максимална височина и сила именно в рентгеновата област на лъчението.

От сдружение „Когито" са убедени, че откритието е можело да бъде направено и в България при едно добро финансиране на научноизследователските центрове, което обаче продължава да не се случва.