Разгорещен дебат по тематаДа отпадне ли затворът до животът без право на замяна" се разрази в ефира на bTV.

По темата спориха адвокатите Марин Марковски и Ивета Анадолска, които защитаваха предложението на вицепрезидента Маргарита Попова. На противоположната позиция застанаха Ангел Джамбазки от ВМРО и депутатът Кирил Гумнеров, който наскоро внесе предложение в Народното събрание да се върне смъртното наказание.

Ивета Анадолска, която е дългогодишен съдия, а понастоящем адвокат, изрази надежда дискусията по темата да се развива занапред и да се разширяват участниците в нея.
"Аз съм категорично за отпадане на това наказание", заяви Анадолска и поясни, че доживотният затвор трябва да остане, като има възможност той да не бъде заменен. Замяната може да се случи след излежаване на 20 години и то по предложение на окръжния прокурор с разширен съдебен състав, обясни адвокатът.

"Аргументите за отпадане на доживотния затвор без право на замяна са свързани с принципа, че правосъдието не е застраховано от съдебни грешки. Опасността един невинен човек да изгние в дупките завинаги е нещо страшно", категоричен бе адвокат Марин Марковски.
Според него изводът, че един престъпник, след като излезе от затвора, ще извърши друго престъпление, е омраза към човешката природа.

Депутатът Кирил Гумнеров контрира: „Аз съм съгласен, че тази присъда не е хуманна и ние предлагаме да се въведе една по-хуманна за такива изроди - смъртно наказание".

Ангел Джамбазки от своя страна изтъкна, че предложението на вицепрезидента Попова е ненавременно, защото в държавата има огромна престъпност. Адвокат Анадолска се съгласи с този аргумент, като призна, че в момента има бум на битова престъпност и отново подчерта, че е нужен сериозен обществен дебат по темата.

Обществото не е защитено, няма вяра в никого, а възможността отново да се върнеш в обществения живот ще охрабри много престъпници, категоричен бе Джамбазки. Той припомни случая с норвежкия атентатор Андреш Брайвик.
Преди година един човек взе автомат, отиде в детски лагер и изби 80 човека. Тъй като в неговата родина няма доживотен затвор, и той не се разкайва, а даже съжалява, че не е убил повече, след 17 години той ще е навън и ще се оглежда да направи друго престъпление, подчерта Джамбазки.

Един от аргументите на вицепрезидента е, че в Европейския съюз нямало такава практика, напомни Гумнеров и добави: „На мен ми писна - Европейският съюз казал това, Европейският съюз казал онова, още малко ще ни каже кога да спим с жените си".

„Искам да обърна внимание - един човек, след като е вкаран в затвора на 35 години, като го пуснат на 65 години, той не е същият човек", категоричен бе адвокат Марковски. Той изтъкна, че има интензивна практика, която доказва, че затворът превъзпитава. „След 5 години те не са деградирали хора", подчерта юристът.

„Тук държавата трябва да защитава хората, а не престъпниците, тя трябва да въздава сигурност и възмездие за тези, които са извършили престъпления", не отстъпи Кирил Гумнеров.

Борбата с престъпността не е само с наказания - хората трябва да имат високи заплати, да четат поезия и да ходят на кино, изтъкна от своя страна адвокат Маровски.

Принципът на талиона не действа отдавна, подчерта Ивета Анадолска.
(принцип на талиона е принцип, според който наказанието за дадено престъпление следва да бъде толкова тежко, колкото са вредите, причинени от престъплението -"око за око, зъб за зъб" - бел.ред.).

Юристката коментира, че смъртното наказание съществува в Тексас, но това не е намалило престъпността. Беларус е единствената държава в Европа, в която действа смъртното наказание, посочи още Анадолска.

Марин Марковски даде за пример написаното от Чарлз Дикенс - първият социолог в историята: Когато се изпълняват екзекуции в Лондон, се правят най-много джебчийски кражби и бе категоричен, че психологията на престъпника е такава, че той гледа да не бъде хванат.

"Ние всички издържаме тези изроди в затвора, дори семействата на жертвите с техните заплати ги издържат", контрира Гумнеров.

„Най-страшното нещо е съдебната грешка, няма по-лошо от жестокостта", оспори Марковски.

„Аз смятам, че законът и държавата трябва да защитава хората и жертвата, а не престъпниците. Безумие е един политик да подеме една теза, която защитава онези, които изнасилват, които убиват", настоя Кирил Гумнеров.
Ангел Джамбазки го подкрепи: „Ние не говорим за отмъщение. На обществото му трябват осъдителни присъди, тежки наказания".

„Съгласна съм, че на улицата няма сигурност и моментът не е съвсем подходящ, но ходът на вицепрезидента не е политически, защото това наказание е недемократично и трябва да отпадне, а смъртното наказание е абсурд", изтъкна Ивета Анадолска.

Никой не е постигнал успех в борбата с престъпността, само с тежки наказания, ако не се направят другите неща - повишаване на благосъстоянието, културата, образованието, категоричен бе и Марин Марковски.