В държавния бюджет не е заложено плащане на 13-а заплата. Такава не се предвижда и за 2009 г.

„Годината има 12 месеца", коментира министърът на държавната администрация Николай Василев по повод намеренията на служителите на МВР да протестират.

Според Василев държавните и общинските ведомства, които ще платят повече покрай Коледа, просто са направили необходимите съкращения, а и спестявания.

Николай Василев зави, че няма информация дали в МВР има спестени пари за 13 заплата.

„Но съм длъжен да изкажа солидарност към своя колега - министъра на вътрешните работи - да се справи положително и леко с тази ситуация. На никого не му е приятно да дава лоша новина - примерно да Ви каже, че няма да има 13, 14 и 15 заплата, но всъщност кой е казал, че има - че това да е лоша новина. В бюджета всяка година има 12 месеца и 12 заплати", посочи министърът.

Той добави, че в някои структури коледно плащане ще има.
„Принципът е - която администрация колкото повече е намалявала бройките, толкова повече спестени средства има. Има една община, която дори е съкратила 28% от хората. Мислите, че на кметът му е било лесно ли?", попита Василев.

В държавния бюджет за тази година обаче, няма специално предвидени пари за 13 заплата, допълни Василев.
„Трябва да Ви успокоя - и за следващата година няма да има 13-та заплата в бюджета. Между другото - да стискаме палци в тази криза изобщо да има достатъчно пари за държавата, така че има моменти в историята, когато човек е доволен на числото 12", каза още Василев.

Попитан дали днес вече има яснота ще протестират ли полицаите, вътрешният министър Михаил Миков отговори: "Ами нека да кажат тези, които говорят за това".