Владимир Мартиненко, който управлява снегорина, предизвикал катастрофата със самолет Falcon на летище „Внуково", убила шефа на френския петролен гигант Total, по време на аварията е бил пиян.

Това става ясно от медицинска експертиза, представена на заседание на Басманския съд в Москва, предаде ТАСС.

Припомняме, вчера самият Мартиненко заяви, че не е забелязал как е излязъл на пистата пред готвещия се да излети самолет с президента на Total. Според адвоката на Мартиненко той има хронично заболяване на сърцето и затова не пие, което може да бъде потвърдено и от роднините му.

По предварителни данни от експертизата Мартиненко е бил в състояние на алкохолно опиянение, окончателните резултати ще бъдат известни в рамките на 5-7 дни", прочете документът съдия Наталия Дудар.

Адвокатът на Мартиненко каза, че „предварителната експертиза" е абсурдна. По думите му тези доводи са формирани на основание визуален оглед на Мартиненко от лекар след катастрофата.

Шофьорът на снегорина е имал 0,6 промила алкохол в кръвта, обяви руското следствие.

По-рано стана ясно, че четирима служители на московското международно летище "Внуково" са били арестувани и разпитани като заподозрени заради катастрофата на летище "Внуково". Според разследващи четиримата са виновни за катастрофата, тъй като не са осигурили необходимата сигурност на летището.

За руското следствие небрежността на служители, а не случайност, е основната причина за смъртта на президента на Total.

Президентът на Total загина при катастрофата на самолета му на летище „Внуково" във вторник през нощта. При инцидента загинаха още трима членове на екипажа.