Сирийската опозиция настоява Арабската лига да замрази членството на страната в лигата и да признае опозицията като официалната власт.

В съобщение изготвено от Сирийския Национален съвет се казва „Арабската лига да замрази членството на Сирия в организацията, да осигури закрила на цивилното население, както и признаване на опозицията като единствената легитимна власт на страната".

Призивът дойде след като външните министри на 22- те члена от организацията се срещнаха в Кайро Египет, за да притиснат Сирия да приеме планът на лигата, в които се настоява за прекратяване на осем месечните репресии в страната, съобщи "Франс Прес".

От Арабската лига желаят сирийският режим веднага да започне разговори с опозицията и да изтегли военните си единици от улиците.

Лигата на Арабските държави трябва да поеме своята историческа отговорност за спиране на кръвопролитията в страната", подчертават от опозицията.

Те искат Арабската организация да наложи санкции срещу Сирия и да се „предприемат всички необходими политически, дипломатически, правни и икономически мерки за спасяване цивилните граждани".

Припомняме, че Сирийският Национален Съвет като представителен орган на опозицията бе създаден в Истанбул в края на август 2011 г. В него влизат 140 члена като половината живеят в Сирия.