Около 200 представители на туристическия бранш излязоха на протест, съобщава БНР. Исканията им са държавната и местната власти да обърнат внимание на нерешените с години проблеми в туризма. Сред основните им искания са да се създаде министерство на туризма, а националните курорти да бъдат обособени в самостоятелни административни единици.

Хотелиери, туроператори, представители на транспортни и кетъринг фирми, както и техни служители скандираха „Искаме държава" и „Искаме пътища и силна полиция". Те блокираха за 15 минути най-натоварената отсечка от пътя Бургас - Слънчев бряг - на изхода на Ахелой. Полицаите не попречиха на протеста, въпреки че Агенция „Пътна инфраструктура" е забранила затварянето на пътя.

Заради блокадата за кратко в двете пътни платна се образуваха километрични опашки от чакащи автомобили.

Към протестиращите се присъединиха и жители на Ахелой. Те настояват главният път за курортния комплекс Слънчев бряг да бъде изведен извън селището. Проект за изграждането на околовръстен път има, но той е замразен от 4-5 години.

Протестът е организиран от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Те за поредна година настояват за обособяване на националните курорти в самостоятелни административни центрове със собствено управление и структура, отделно звено „Туристическа полиция" и преразглеждане на визовата политика на страната.