„Булгаргаз" ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) природният газ да поскъпне с 2.07 % от януари 2015 г. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на обществения доставчик, цитирано от Money.bg. Те ще внесат искане за цена от 615.92 лв. за хиляда куб. м без акциз.

Това е увеличение с 12,48 лв. на 1000 куб. м спрямо цената за четвъртото тримесечие на тази година.

„Булгаргаз" отчита тенденциите в съотношението лев/долар, цените на алтернативните горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените, посочват от компанията. Предложението ще бъде внесено в енергийния регулатор на 11 декември.

Припомняме, че за последното тримесечие от „Булгаргаз" поискаха увеличение на цената с 1,56 %. От енергийния регулатор обаче се съгласиха на увеличение с минималните 0,29 на сто. Едно от основанията на газовото дружество за увеличение на цената за последните три месеца на годината беше ограниченият местен добив.

Тенденцията се задържа и досега, показва и последната справка на Националния статистически институт за добива и доставките на енергийни ресурси през август. По данни на статистиката от находищата в страната са добити едва 12 млн. куб. метра газ, при около 20-25 млн. куб. метра нормален добив.