Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Сирия не е успяла да спази задълженията си по мирния план за изтегляне на войниците си и тежките оръдия от градските райони, съобщи БиБиСи.

В писмо до Съвета за сигурност на ООН той отправя и призив за разширяване до 300 души на мисията на размирната страна с цел наблюдение на преустановяването на сраженията. Членовете на мисията ще бъдат разположени в 10 размирни района.

Предварителен екип от 6 души вече пристигна в Сирия, съобразно плана, който беше договорен с помощта на международния пратеник Кофи Анан. Според Мун обаче наблюдателите са били спирани да влязат в Хомс - един от градовете, станали арена на ожесточени сблъсъци. Официалната власт в Дамаск твърди, че ограничението се е наложило от съображения за сигурност.

Главният секретар ООН допълва, че зачестяват съобщенията от Сирия за прояви на насилие и жертви, въпреки че страните в конфликта твърдят, че спазват споразумението за прекратяване на огъня

Той е категоричен, че е „критично" важно сирийският президент Башар Асад да изпълни напълно обещанието за спиране на движение на войници към селищата, на всяка употреба на тежки оръдия, както и за изтегляне на концентрираните около селища военни части.

Въпреки продължаващите данни за насилие в различни части на Сирия, Бан Ки-мун е оптимист, че е възможен прогрес в преговорите за прекратяване на огъня в страната.

Припомняме, вчера стана, че ЕС работи по нов пакет от санкции срещу режима в Дамакс.

Всички сме напълно ужасени от потресаващите нива на насилие, които са засвидетелствани в Сирия", заяви шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън по време на пленарната сесия в ЕП.