Президентът на Украйна Петро Порошенко е заявил, че има "неприемливи” условия от страна на Русия и че, за съжаление, все още на преговорите за Украйна няма добри новини, съобщава Франс прес. Според агенцията, Порошенко все още не е загубил обаче надежда.

Според неофициални източници, Русия се опитва да легализира анексията на Крим и до договори международно признание.

Според източници на агенция Новости, лидерите на Донецката и Луганската народна република настояват за извеждане на всички украински сили от Дебалцево.

Киев от своя страна не е съгласна на предложената от Русия линия на разделение в Донбас и статута на самопровъзгласилите се републики.

 

Путин счупи химикалка по време на преговорите в Минск. Още за преговорите от тази нощ...

Само минути преди това световните агенции разпространиха информация, че на инфарктните преговори в Минск, Нормандската четворка е постигнала споразумение за примирие и изтегляне на тежкото въоръжение от района на Донецк от 14 февруари.

Според информация на Тасс, участниците в преговорния процес били договорили план в рамките на два дена да бъде постигнато примирие. Това, която оставало да бъде направено, е документът да бъде подписан от контактната група за Украйна и от лидерите на Донецката и Луганската републики. Те са отказали обаче да подпишат документа, съобщава Тасс.

Според информация на агенция Новости, нормандската четворка е постигнала огромен прогрес, като по думите на източника им, документът е съгласуван на 80% и се състои от повече от 10 точки.

Огласеното от медиите примирие обаче се оказа само прекъсване на преговорите между лидерите на Русия, Украйна и Франция и Германия за кратка почивка.

Лидерите напуснаха залата за преговори, като първият излязъл беше Петро Порошенко, а след него излезе и Владимир Путин. Последни залата напуснаха Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Офциално изявление пред медиите не направи нито един от лидерите.

После преговорите отново продължиха, като последен в залата влезе руският президент Владимир Путин. Към разговорите се присъедини и представителят на ОССЕ Талявини, съобщава агенция Новости.

Очакваше се съгласуваният на тях документ да предвижда начини за регулиране на кризата в Украйна и овладяване на конфликта.

Разговорите между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Гермация, Владимир Путин, Петро Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел продължиха повече от 13 часа, през цялата нощ.

Срещата се проведе при закрити врата, като през по-голяма част от времето лидерите разговаряха във формат "на четири очи", а едва в последните часове в разговорите се включиха и експерти, и дипломати.