Организацията за сигурност и безопасност в Европа /ОССЕ/ се отказва и няма да изпраща свои наблюдатели на изборите в Русия. Те са парламентарни и ще се проведат на 2 декември.

В разпространено изявление на ОССЕ се отбелязва, че руската страна, бавейки предоставянето на входни визи, спира наблюдателите и въвежда ограничения.

„Независимо от нееднократните опити да получим входни види за Русия за експерти и наблюдатели от организацията ни бе отказвано", посочва документът.

Отговорът от страна на ЦИК е в пълно несъгласие с тази констатация и определя изявлението на ОССЕ като провокация. Организацията за сигурност и безопасност в Европа използва единствения възможен вариант, за да оцени в негативен план провеждащите се в Русия избори, посочват от избирателната комисия.

Ние не драматизираме решението на ОССЕ. Изборите ще се състоят и ще бъдат свидетелство за укрепването на демокрацията в Русия, казва официалният представител на външното министерство Каминин.
Вчера външният министър Лавров заяви, че визите ще бъдат издадени към момента, когато наблюдателите могат да пристигнат в Русия, за да изпълнят своята мисия.