Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова разясни, че облагането на доходите от лихви е справедливо и икономически обосновано.
Тези доходи трябва да се облагат, категорична е тя и припомни, че в България доходите на физическите лица и фирми се облагат с плосък данък 10%.

Плоският данък и тази ниска негова ставка - най-ниската в ЕС, означава, че трябва да има широка данъчна основа, върху която да се налага и изключения не са приемливи, добави Стоянова. Тя подчерта, че България е единствената страна в Европа, която не облага доходите от лихви.

Нормално е да се облагат, както се облагат доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми и всякакви други доходи, така да се облагат и тези пасивни доходи от лихви, категорична е Стоянова.

Не смятам, че ефектът ще е „буркан банк", защото сигурността, която банките дават не може да се получи в никоя „буркан банк", „дюшек банк" или подобна банка", каза още Стоянова.

Според нея хората с малки депозити няма да усетят данъчна тежест. „За депозит от 1000 лв. при средна лихва 4%, 10-процентният данък би бил 4 лв.", изтъкна като аргумент Менда Стоянова.

"4 лв. данък на година - това е "ужасната" данъчна тежест, за която говори опозицията", подчерта Стоянова. Тя е категорична, че в случая няма да има двойно облагане, защото хората с депозити са платили данък върху доходите, които те са вложили като депозит в банката, а лихвите, които получават от тези доходи всъщност това е допълнителен доход, който ще бъде обект на облагане.

"Ако имам 100 хиляди лева и ги вложа в банка, получавам от тях допълнителен годишен доход под формата на лихва в размер на 4 хиляди лева. Ако обаче, реша 100-те хиляди лева да ги вложа например в магазин - да си купя магазинче, което да отдавам под наем, бих получавала доход от наем, който се облага също с 10%", добави Стоянова и подчерта, че с въвеждането на облагане на доходите от лихви върху депозити ще се постигне равнопоставеност в облагането на всички доходи, които се получават.

Тя каза още, че и според търговските банки няма никаква опасност за банковата система. Стоянова припомни, че точно в този смисъл е направено и изявление от БНБ.