Мъжът, ударил лекар в Окръжна болница, съжалява, че се е стигнало до това, но не би се извинил на д-р Николаков. Биячът изложи своята гледна точка по въпроса в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че преди три дни мъж от арабски произход би лекар от Университетската болница „Света Анна". Нападателят нахлул заедно със свой приятел в реанимацията на болницата. Влизането в реанимацията на болница „Св. Анна" е строго забранено за външни лица. Двамата мъже обаче нарушават правилата и нахлуват в отделението. Шефът на клиниката реагира мигновено.

Нападателят не отрича, че е нанесъл удар на началника на Клиниката по реанимация в столичната УМБАЛ „Света Анна" д-р Димитър Николаков. Мъжът дошъл заедно със свой приятел, за да дари кръв за тъста на друг приятел. Тъй като пациентът същия ден е получил инфаркт, посетителите поискали да разберат какво е състоянието му, но по думите им, такава била отказана.

Докторът дойде с думите „ти кой си", сподели биячът. Според двамата мъже лекарят „изтъквал положението" си, което ги провокирало да му напомнят, че е дал Хипократова клетва и трябва да проявява разбиране, а не да „доизнервя" хората. Именно това, по думите им, жегнало медика.

„Ти какво разбираш от Хипократова клетва", попитал пострадалият д-р Николаков, по разказа на нападателите му. Те се жалваха, че лекарят е хванал единия мъж за врата. Двамата близки на пациента междувременно снимали с телефон, а лекарят, по думите им, се опитвал да изключи камерата. Биячът предупредил шефа на реанимационното отделение, че ще го удари и това се случило.

„Не бях прав да вляза там", разкайва се все пак нападателят. „Ние не сме срещу лекарите, не сме срещу министъра, защото независимо от социалното и професионално положение, всички като хора сме задължени да се държим по един начин", заяви той, но не пожела да се извини за постъпката си.

Самият д-р Николаков се включи на живо по телефона. Той не коментира обвиненията срещу себе си, че пръв е посегнал, тъй като се води се досъдебно производство и не е оторизиран да дава информация. Медикът обаче не обвинява двете момчета за агресията, която са проявили. „Това е проблем на мен, на вас като журналисти, на обществото, че те (б.р. момчетата) не познават какво означава ред и дисциплина", коментира д-р Николаков.

Медикът все пак обясни своята реакция в деня на инцидента. Той напомни, че в реанимацията се намират критични пациенти с опасност за живота. Ако влезе човек, който не е екипиран, животът и здравето на пациентите се излагат на риск. „Изпълнявал съм единствено и само служебните си задължения", заяви д-р Николаков, допълвайки, че в длъжностната му характеристика пише, че не може да допуска разпространението на инфекции. Освен това, в реанимацията е налична инфекция, която може да се изнесе и да бъде особено опасна за живота на хората извън болниците, стана ясно от мотивите за реакцията на медика.