Зрелостник е признал пред представител на образователното министерство, че очаквал есемес с верния отговор на матурата от преподавателя си, заяви в студиото на Нова телевизия Лазар Додев от Министерството на образованието и науката. Екип от ведомството на министър Тодор Танев контролираше тазгодишните матури на зрелостниците в 11 училища в Кърджали, твърди 24rodopi.com.

„Получаваме верните отговори с SMS от преподавателя", признал пред Лазар Додев зрелостник след матурата в Кърджали. Той имал скрит втори мобилен телефон.

Додев, който оглавява дирекция „Контрол" в Министерството на образованието и науката, наблюдавал матурите на монитор в кърджалийската Езикова гимназия, където се провеждали изпитите на ученици от няколко училища. Пратеникът на министъра на образованието Тодор Танев допуска, че "подсказването с есемес" става със знанието на директори. От МОН са проверили 4 области, най-много инспекции имало в Кърджалийско, защото миналогодишните оценки от матурите там бяха отлични.

„Да, определено има обвързване с отличните оценки от минали години", така Додев обясни в студиото на Нова телевизия засиления интерес на министерството към Източните Родопи.

Ще припомним, че от най-голям стрес от присъствието на чиновници се оплакаха ученици от СОУ „Васил Левски" в Ардино, което миналата година попадна в Топ 10 на матурите с отличните резултати. 18-те зрелостници от СОУ „Васил Левски" в Ардино бяха постигнали миналата година забележителен среден успех - 5,624. Това класира училището на 7-мо място в страната.

В Топ 10 беше и ГПЧЕ „Христо Ботев" в Кърджали - 174-ма зрелостници на Езиковата гимназия в града край Арда бяха постигнали среден успех от 5,721 и заеха престижното трето място.

Ще припомним, че вчера Додев обяви, че в Кърджали били иззети 3 торби с пищови. Преписвачите плащали по 12 и 30 лева, съобразно големината на пищова. Тази година се натъкнахме на много "пищови", включително и такива, изработвани в книжарници".

„Те се скриват в джобовете, в ръкавите и първоначално нищо не се забелязва", коментира Додев.

Той обясни и схемата, при която учителите сами решават матурите и съобщават на учениците верните отговори. „Тази схема е работила в доста училища, тя продължава да работи. Целта е учениците, които са приели, все пак да завършват. Не мога да кажа колко училища в страната са процедирали по този начин, но тази схема съществува", заяви контрольорът от МОН.