Кметът на София Бойко Борисов внесе днес в Столичния общински съвет доклад относно спиране на започнатата процедура по приватизация на общинската фирма „Пътища и съоръжения" ЕАД, съобщи пресцентърът на Столична община.

С Решение №628 по Протокол №85 от 27. 07. 2006 г. Столичният общински съвет е определен метода за приватизация на 100% от капитала на "Пътища и съоръжения" ЕАД - публично оповестен конкурс. Със същото решение е възложено на СОАП да извърши всички необходими действия във връзка с приватизацията на общинското участие в капитала на дружеството, се посочва в доклада.

В изпълнение на това решение е направена оценка на стойността на акциите в размер на 7 310 000 лв.
СОАП със свое решение е завишил предложената цена с още един милион лева. Тази цена е записана и в конкурсните книжа, се казва в доклада на столичния градоначалник.

Считам, че посоченият в Решение № 628 по Протокол №85 от 27. 07. 2006 г. метод за приватизация - публично оповестен конкурс - не гарантира запазването и защитата на икономическия интерес на Столична община и не е в интерес на жителите на общината, се казва в документа.

В него се уточнява, че на първо място, така изготвената оценка на стойността на акциите, дори след направеното от СОАП увеличение, е изключително ниска.
В самата оценка се изтъква, че "Пътища и съоръжения" ЕАД притежава значителен пазарен дял в Столична община в строителния пазар, сегмент "инженерно строителство" - 40 - 45%, но същия не е намерил адекватно стойностно изражение в пазарната оценка.

В оценката изричное записано, че справедливата пазарна стойност на "Пътища и съоръжения" ЕАД е определена към 31. 12. 2005 година.

Оценката е изготвена с дата месец юли 2006 година и същата е следвало да отрази всички търговски взаимоотношения на дружеството към датата на изготвянето й, се пише в доклада.

В него се допълва, че ярък пример за това са сключените 4 договори между СО и дружеството за възлагане на изпълнението на обществени поръчки за 2006 г. на обща стойност от 12 221 546 лв.
Това обстоятелство би следвало директно да намери отражение в стойността на акциите.

На второ място, се посочва в доклава, с така приетия метод за приватизация - публично оповестен конкурс - не се постига максималната цена за акциите на дружеството.
Същата би могла да се постигне единствено чрез метода - публичен търг с явно наддаване.

С оглед на гореизложеното, на основание чл. 31, ал.1 и чл. 32, ал.1, т.2 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол чл. 21, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметът на София предлага Столичният общински съвет да вземе следното 
Предложение за решение на СОС: 

  • Отменя решение №628 по Протокол №85 от 27.07.2006 г. на СОС. 
  • Възлага на Главния изпълнителен директор на СОАП да прекрати започнатата процедура за продажбата на 217 680 бр. поименни акции, общинска собственост, представляващи 100% от капитала на "Пътища и съоръжения" Е АД, чрез публично оповестен конкурс. 
  • Възлага на Надзорния съвет на СОАП да вземе решение за възлагане изготвянето на нова пазарна оценка на стойността на акциите на "Пътища и съоръжения" ЕАД, която след изготвянето й да бъде внесена в СОС за утвърждаване. 
  • Определя метод за приватизация на 217 680 бр. поименни акции, общинска собственост, представляващи 100% от капитала на "Пътища и съоръжения" ЕАД - публичен търг с явно наддаване".