Германският канцлер Ангела Меркел призова за двустранно прекратяване на огъня, което ще прекрати конфликта в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Това стана на пресконференция след срещата на канцлера с украинския президент Петро Порошенко.

Трябва да има две страни, за да се постигне успех. Не можете да постигнете мир сами, заяви Меркел. Тя добави, че се надява преговорите с Русия да бъдат резултатни, визирайки предстоящата среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко във вторник.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", допълни още Меркел.

По думите й прекратяването на огъня е необходимо, но основната пречка за мира остава липсата на контрол по протежението на 2000-километровата граница. В тази връзка германският канцлер предложи споразумение между Киев и Москва за наблюдение на границата от Организацията за съгурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Меркел обаче заяви, че не е изключено да последват бъдещи санкции срещу Русия, ако нещата не прогресират.

Според Порошенко е възможно да бъде постигнато съгласие по отношение на предложението за граничен контрол.

Украинската страна и европейските ни партньори ще направят всичко възможно, за да се постигне мира, но не и на цената на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, заяви той.

След срещата Меркел също подчерта, че Германия държи на териториалната цялост и благосъстояние на Украйна.

Освен това германският канцлер обеща финансова подкрепа на украинското правителство, съобщи кореспондент на БНР. По думите на Меркел Германия щяла да Заеме "изгодно" на Украйна 500 милиона евро за решаването на проблемите с енергийното и водното снабдяване. Тази финансова помощ ще се инвестира в инфраструктурата.

С други 25 милиона евро Германия ще подкрепи построяването на приемни центрове за бежанците от Източна Украйна. Порошенко благодари на Меркел и гарантира, че тази помощ ще отиде за възстановяване на инфраструктурата в обстрелвания Донбас. Това е началото на един план „Маршал" за Украйна, заяви той.

Запознати твърдят, че визитата на Ангела Меркел има две основни цели: да покаже подкрепа за Киев, но и да се призове Порошенко да бъде отворен за предложения за примирие, когато се срещне с Путин следващата седмица.