Вътрешен сблъсък разклати обвинението срещу четиримата лекари, които отговарят  пред Темида за смъртта на четиригодишната Гери Йорданова. В понеделник ще стане ясно дали ще има осъдителни присъди за лекарска грешка.

Обвиняемите Иван Табаков и Юлиан Рангачев се оказаха „ябълката на раздора" и скараха не защита и обвинение, както би следвало, а прокурор и частен защитник, които са от една и съща страна в процеса. Държавното обвинение в лицето на прокурор Николай Христов и адвоката на семейството на Гери Слави Димитров изпаднаха в постоянен режим на реплики и дуплики, прераснали в кавга, за това какви присъди да поискат от съда за двамата обвиняеми.

Противно на обвинителния акт, изготвен от Софийска градска прокуратура, обвинителят поиска двамата да бъдат оневинени, тъй като нямат отношение към смъртта на детето, което почина на операционната маса вследствие на масирана кръвозагуба след спешна операция заради усложнения след премахване на сливиците. Адвокат Димитров обаче твърдо отказа да пледира за снемане на вината от двамата медици, като нападна остро предимно анестезиолога-специализант Табаков.

Защо не е прелял нулева кръвна група на момиченцето, поиска да знае юристът. Въпреки че Табаков е видял Гери чак в 20:45 ч. във фаталната вечер, след като тя е била в болницата още от 16:30 ч., според Димитров е имало време да й бъде прелята кръв от нулева група, след като никой от лекарите не е задействал процедура за изследване на кръвната й група. Юристът се захвана и за протокола от анестезията, разписан от Табаков, в който той сочи, че е интубирал райски газ, а не чист кислород, както било най-правилно според съдебно-медицинската експертиза. Табаков пък се оправда с това, че още в началото спрял подаването на райския газ и пуснал единствено чист кислород, но забравил да го впише. Въпреки това е налице писменото доказателство с неговия подпис, твърдящо обратното.

Частният обвинител се опита да обори пред съда внезапното смекчаване на прокурор Христов и с това, че Табаков е използвал при анестезия препарат в превишено количество за теглото на момиченцето, като въпросният препарат водил до покачване на кръвното налягане, а съответно и на кръвозагубата. Това също е едно от становищата, изказани в експертизата по делото.

Направих всичко възможно по силите и опита си, за да спася това дете, въпреки че беше прекалено късно. Съжалявам, че резултатът не беше успешен, но действията ми бяха уместни и навременни, обърна се с треперещ глас Табаков към съдиите и родителите на момиченцето в последната си дума. Той обаче не обори твърдението на частното обвинение, че като специализант няма право да е в операционната зала и да работи без надзора и наставлението на лекар специалист, а във въпросната вечер именно това се е случило.

Очаквано защитата на Юлиан Рангачев също остана очарована от решението на прокурора да пожелае снемане на обвинението към медика, като подкрепи пред съда това становище. Контактът на Рангачев с детето е продължил едва десет минути, няма доказателства, че той е нарушил или пренебрегнал някоя норма в работата си, която е повлияла за фаталния край, настоя пред съда адвокат Антон Терзийски.

Защитниците на докторите Иглика Станчева и Михаил Маджунов, за които и двата елемента на обвинението пледират „виновни", пък се опитаха да убедят апелативните съдии в това, че, когато Маджунов изписал Гери след операцията на сливиците на 8 декември 2010 г., тя е била добре и без усложнения и признаци за такива. Когато пък момиченцето било на преглед при Станчева, то било контактно, движело се самостоятелно и нямало признаци на спешност, „иначе реакцията щеше да бъде друга".

Без отговор в залата тягостно увиснаха обаче думите на представителя на родителите на Гери, който прочете показанията на един от свидетелите, според които „липсата на познати на родителите в болницата е забавило приема" на Гери. Ако семейството е имало връзки в ИСУЛ, то вероятно изходът е щял да бъде друг, гласят показанията на свидетеля.

Съдийското трио на СГС, изцяло в дамски състав, се оттегли до понеделник за вземане на решението, като ще го постанови в 10:30 ч.