Първоначалните резултати от екзитполовете в Сърбия показват, че националистите на Воислав Шешел водят по спечелени мандати, но трябва да водят преговори за широка коалиция, ако искат да съставят правителство.

Активността бе 62%.

Президентът Борис Тадич заяви, че консултациите и разговорите за нов кабинет ще започнат в четвъртък.

По данни на неправителствения Център за свободни избори и демокрация /ЦеСИД/ на базата на 90 процента преброени бюлетини Сръбската радикална партия получава 28.7 на сто от гласовете, или 81 мандата в сръбския парламент.

Демократическата партия на президента Борис Тадич - 22.9 на сто или 65 депутатски места, коалицията на партията на премиера Воислав Кощуница Демократическа партия на Сърбия и Нова Сърбия - 16.7 на сто или 47 места в парламента.

В парламента влизат също Г17 плюс с 6,8 на сто или 19 места, Социалистическата партия на Сърбия с 5.9 на сто или 16 депутати и коалицията около Либералнодемократическата партия с 5.4 процента или 15 депутати.

Пробив в парламента прави Комунистическата партия с 6.5%.

Политически анализатори отбелязват, че и сегашният вот повтаря в общи линии резултатите от предишния, и това отново ще принуди основните играчи да започнат преговори за широка коалиция.

Сръбският политически анализатор Владимир Гоати каза, че демократичните партии в Сърбия ще имат възможност да формират новото правителство, но не изключи възможността правителство да не бъде съставено заради лошите отношения в този блок.

Сръбското движение за обновление на Вук Драшкович остана без депутати в новия парламент.

Шест партии и коалиции влизат в новия сръбски парламент, сочат най-новите данни на Републиканската избирателна комисия

Демократическата партия иска поста премиер, обяви Борис Тадич. От своя страна Чедомир Йованович заяви, че няма да се прави компромис с Воислав Кощуница.

Няма да подкрепим правителство на малцинството, обеща Ивница Дачич.

Сръбската радикална партия спечели изборите, но няма да може да сформира правителство, каза заместник-председателят на СРП Томислав Николич на пресконференция в Белград. Радикалите не очакват по никакъв начин да участват в правителството, защото по думите на Николич "нямат партньор за коалиция".

Николич не изключи възможността до края на годината да има още едни парламентарни избори. Той изрази загриженост за съдбата на Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина, ако новото правителство бъде формирано от партии, които някога бяха част от коалицията Демократическа опозиция на Сърбия.

В Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни избори, които ще определят дали страната ще продължи прозападната си реформа или ще се върне към националистическото си минало.

Това бяха първите избори слез разделението на Сърбия и Черна Гора миналата година.

6.6 млн. сърби бяха призовани да гласуват за 20 партии, като се започне от ултранационалисти и консервативни и се стигне до прозападни и либерални партии.

Ще бъдат избрани 250 депутати от близо 4000 кандидати. Гражданите гласуваха в 8462 избирателни секции в Сърбия и 57 в чужбина - в 34 страни.

За да влезе в парламента една партия трябва да получи минимум 5% от гласовете.

Новото правителство ще бъде изправено пред проблемите за статута на Косово, изискванията на Запада за залавянето на Ратко Младич, както и икономически mредизвикателства. Безработицата в Сърбия е 31%, а средната работна заплата - 250 евро.

Изборният процес бе проследен от над 4 000 акредитирани наблюдатели - от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, ЕС, както и от представители на сръбски и чужди неправителствени организации.

Изборите в Сърбия се отразяват от голям брой местни и чуждестранни журналисти, включително 71 временно акредитирани журналисти с екипи от всички краища на света.