Дясно-центристкото правителство на Германия разкритикува водещ политик консерватор, който изказа мнение, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, съобщава Би Би Си.

Министърът на външните работи Гидо Вестервеле бе категоричен, че "тормозът" над Гърция трябва да спре.

В телевизионно интервю канцлерът Ангела Меркел заяви, че "всеки трябва да преценява думите си много внимателно". Пред германската телевизия ARD вчера тя заяви, че "ние сме в много решителна фаза на борбата с дълговата криза на еврозоната".

По-рано лидерът на Християнсоциалния съюз Александър Добринд, който е съюзник на Меркел, каза, че очаква Гърция да напусне еврозоната през 2013 г.

Той изтъкна, че не вижда друг изход, освен излизане на Гърция от еврозоната. Освен това Добринд нарече шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги "европейският фалшификатор на валута".

Неговата партия, млад коалиционен партньор на християндемократите на Меркел (ХДС), се подготвя за участие на изборите в Бавария и общите избори в Германия през следващата година.

Миналата седмица Ангела Меркел потвърди, че иска Гърция да остане в еврозоната.
Гърция "трябва да остане част от еврозоната", категоричен бе и френския президент Франсоа Оланд, след срещата си с гръцкия премиер Андонис Самарас.