Преодоляването на дълговата криза ще отнеме години. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в своето обръщение пред Бундестага преди немския парламент да гласува за втория спасителен финансов план за Гърция.

Тя отново подчерта, че няма бързи и лесни решения на кризата, като според нея идеята за бързо решение е пълна илюзия. По думите й Европейският съюз ще се срине, ако Еврозоната не оцелее.

Германският канцлер посочи, че вторият спасителен финансов план за Гърция има за цел да направи Атина по-конкурентоспособна и подчерта, че суровите мерки в страната са неизбежни.

Меркел каза, че Гърция е направила прогрес в последните две години, но и подчерта, че няма 100%-тови гаранции за успех на страната, тъй като тя е изправена пред дълъг и пълен с рискове път.

Според нея ролята на МВФ е предварително условие за втория спасителен план за Гърция. "Належаща е ролята на МВФ за Гърция", съобщи още Меркел.

По думите й излизане на Гърция от Еврозоната би имало непрогнозируеми рискове.

Евентуално отхвърляне на спасителния план за Гърция би довело до глобални рискове. Стабилизирането на Гърция е в интерес на Германия, заяви немския канцлер пред Бундестага.

По-късно стана ясно, че Бундестагът е одобрил втория спасителен пакет за Гърция, съобщи „Новости". Той е одобрен от 496 депутати от общо 591 законодатели присъствали на гласуването.

Меркел отново подчерта, че не се налага повишение на Европейската финансова защитна стена и че не се налагат дебати за повишение размера на настоящия Европейски фонд за финансова стабилност и на Европейския механизъм за стабилност, съобщи Мoney.bg.

Немският канцлер каза, че Германия е само готова да ускори плащанията си по Европейския механизъм за стабилност и че ще направи плащания за новия Фонд за 11 млрд.евро още тази година. Според нея, по-бързото плащане на средствата по Европейския механизъм за стабилност ще бъде водеща тема на Европейската среща на върха в края на седмицата.