С 20 минути закъснение започна днешното заседание на временната комисия за изработка на новия Изборен кодекс.

Първи се отзоваха депутатите от ГЕРБ, а председателят на комисията Мая Манолова се появи чак в 9,15 ч. След още десет минути толеранс народните представители най-после се събраха и стартираха работа по приемане на второ четене на текстовете от Кодекса.

Работата на комисията почна с добрата новина, че в петък вечерта Венецианската комисия е пратила своето становище по Кодекса.

Въпреки че в момента тече превод от английски на български, от резюмето вече е ясно, че комисията е отправила забележки в текстовете, касаещи гласуването на затворници и на българи с двойно гражданство.

Според препоръките й още е добре за евровота да не се въвеждат онези фундаментални промени като машинното гласуване, които биха създали проблеми при гласуване.

Депутатите решиха утре сутринта също да поработят извънредно, за да се опитат да отстранят проблемите, които Венецианската комисия посочва.

По-късно, на среща с дипломати, Манолова посочи, че е доволна, че препоръките на комисията започват с добра оценка за новото изборно законодателство и с похвали, че е по-добро от предходното изборно законодателство.

Според Манолова по въпроса за гласуването на затворници има проблем с родната Конституция.

Ще се преосмисли до влизане на кодекса за второ четене по отношение на активната регистрация, стана ясно от думите на Мая Манолова.
Към това решение обаче Венецианската комисия има известни забележки. За мен не е изненада тяхната критика, подчерта депутатката. Това е най-трудната част от Изборния кодекс, признавам си, допълни тя. Такава активна регистрация, по думите на Манолова, има в много малко европейски страни.

Народните избраници, членове на комисията, стартираха днешните дебати от чл. 178 на Изборния кодекс за медийните пакети.

Представен бе вариант с две промени: средствата за медийни пакети да не се отпускат по банковите сметки на политиците, а да се представят като медийни ваучери, за да не може партиите да ги харчат за нещо друго.

Осребряването ще се случва директно след участието в медията и ще се представят на нея.

С осем гласа „за" депутатите решиха ЦИК да бъде органът, който да превежда парите за медийните пакети на съответните медии. Взето бе и решението при избори за народни представители пакети да се отпускат за партиите, регистрирали листи във всички изборни райони в размер от 40 хиляди лева.

Според текстовете инициативните комитети трябва да бъдат с изравнено финансиране с това на партиите без субсииди при президентските избори.

Атакистите обявиха, че ще гласуват против тези предложения. От ГЕРБ пък се въздържаха от гласуване на текста с уговорката, че ще коментират в пленарна зала позицията си.

Това предизвика кратък спор между бившия председател на НС Цецка Цачева и настоящия заместник-председател на парламента Мая Манолова.

Социалистката се възмути, че опозицията не аргументира своите позиции и продължава да се държи така, сякаш още не е прочела Кодекса.

Искрите между двете депутатки продължиха да прехвърчат и при обсъждане на текстове, касаещи изборните бюлетини. Цачева настоя членове на секционните комисии да не могат да унищожават бюлетините - за тази цел според нея попълнената и сгъната бюлетина да не попада изцяло в ръцете на член от комисията.

„Драма" имаше и при идеята на управляващите от чл. 238 при гласуване в подвижната урна да се вписва часа на пускане на бюлетината.

Герберката Десислава Атанасова настоя да разбере какъв смисъл има в тази норма.

След като обясненията на Мая Манолова не я удовлетвориха, депутатите дружно решиха да отложат гласуването на този член.

Без дебати и с 14 гласа „за" обаче минаха текстовете за преференциалното гласуване, при което, припомняме, прагът ще е 7 %.

Караница се заформи и между Цачева и червената депутатка Татяна Буруджиева.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ влезе в словесна конфронтация с нея по текстове от кодекса, като настоя Буруджиева да си смекчи тона, тъй като „явно се е предозирала с кафета тази сутрин".

Социалистката не остана длъжна и обяви, че Цачева се държи като „селска, да не казвам какво".

Председателят на комисията Мая Манолова не успя да тушира напрежението между двете и обяви, че ще даде на заместника си Мустафа Карадайъ да води комисията. Оказа се обаче, че Манолова всъщност си тръгва, защото има среща заедно със Сергей Станишев с чужди дипломати, на която на посланиците ще бъде представен проектът на изборния кодекс.

Цецка Цачева настоя да знае защо от опозицията не са поканени на тази среща и защо Манолова си позволява да отсъства при финално приемане на кодекса.

Спокойно и без драми депутатите продължиха да приемат на второ четене текстовете от Изборния кодекс. Все още обаче има текстове, които народните представители отлагат за гласуване, тъй като по тях не се постига консенсус.

Проблемен остава чл. 3 от кодекса, който регламентира кои български граждани имат правото да избират и да бъдат избирани. По този член има внесени редица предложения за промени на текста по вносител, тъй като доста от членовете на Обществения съвет към временната комисия настояват за повече изборни права на българите в чужбина и на тези с двойно гражданство.

Депутатите дебатираха по-обстойно по чл. 8 от кодекса, регламентиращ изборите за кметове и общински съветници. Препъни-камък стана темата дали акт на кмета, пряко свързан с изборния процес, да се обжалва пред областния управител или друг орган.

Четин Казак от ДПС обясни, че кметовете са издигани от партии и имат предвид техните интереси, а областният управител също е с политическа принадлежност. Затова от ДПС предложиха кметът да обжалва пред специализиран орган, който максимално да деполитизира процеса. По думите на Казак това трябва да става пред общинската или районната избирателна комисия.

Единствено Десислава Атанасова се обяви против тази идея. Останалите от ГЕРБ заедно с атакистите и някои социалисти се въздържаха от вот, а едва четирима от ДПС подкрепиха предложението.

По традиция редакционните предложения на ГЕРБ също не биват приемани.