Всяка една от сегашните 31 математически гимназии в страната ще трябва да реши дали ще се преобразува в средно математическо училище или ще си остане математическа гимназия, съгласно текстовете в проектозакона за предучилищното и училищното образование. Важи и за хуманитарните гимназии.

Това заяви Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието, младежта и науката, цитирана от Радио Варна.

Експертът обясни, че ако сегашните математически гимназии се преобразуват в средни математически училища, ще могат да приемат ученици след завършен четвърти клас.

Те ще могат също да определят паралелките и броя на местата за пети клас, да обучават учениците до седми клас, след което ще имат възможността по реда на държавния план-прием, както и в момента, да приемат ученици и след седми клас, уточни Костадинова.

Сегашните математически гимназии, които искат да си останат такива, ще може да обучават ученици само от осми до 12-ти клас.

По думите на Костадинова целта на новия проектозакон не е да спре възможността за прием след завършен четвърти клас, а да внесе ред във видовете училища.

Тя добави, че гимназиите ще имат възможност за по-лека процедура за преобразуването от гимназия в средно училище.