Прокуратурата и МВР трябва да изплатят солидарно 7000 лв. обезщетение на търновски охранител заради неоснователно повдигнато обвинение. Това реши Районният съд във Велико Търново.

Д.К. предявил претенции към двете институции, след като на 26 ноември 2007 г. му било повдигнато обвинение от Районната прокуратура във Велико Търново. През 2010 г  той бил оправдан напълно от две съдебни инстанции.

Заради това Д.К. депозирал жалба в съда, в която заявил, че три години живял под тежестта на неоснователното обвинение, с което му били нанесени неимуществени вреди.

Публичността на съдебното следствие го злепоставила пред обществото, без да е бил осъждан преди това. Повдигнатите обвинения накърнили и професионалната му репутация като охранител", се посочва в решението на магистратите, цитирано от местни медии.

Вследствие на обвинението Д.К. загубил работата си и се наложило да се препитава от друга по-ниско платена дейност, което се отразило на самочувтвието му и на материалното му състояние. Потърпевшият твърди, че имал и здравословни проблеми. Докато не били снети обвиненията към него трябвало да върне оръжието си, не можел да кандидатства за обявени свободни места в съдебната полиция, нямал право да работи  като охранител.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Окръжния съд във Велико Търново.