Има слухове и съмнения около определени комисари. Това е заявил лидерът на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендид, предаде БНР.

Тези слухове засягат кандидатите от България и Унгария.

Те трябва да изяснят всичко. Искаме пълна прозрачност и то още преди изслушванията, заявява Бендид и добавя, че по време на тях Зелените си запазват правото да зададат съответните въпроси.

Изявлението идва в момент, в който вече се знае, че Румяна Желева ще трябва да се яви на изслушване пред три парламентарни комисии.
Една от тях, тази по развитие, е председателствана от представител на Зелените - Ева Жули от Франция.

Малко по-късно на друга пресконференция в Страсбург председателят на ЕНП Жозеф Дол е заявил, че е чул, че има слухове, свързани с Румяна Желева, но че в неговата партия не работят със слухове.

Аз лично нямам намерение да я питам за дейността на съпруга й, но според мен ако има слухове трябва да им се отговори и да се разкрие всичко.

Той не вярва, че Румяна Желева ще бъде отхвърлена при предстоящите изслушвания. Дол заявява, че ще направи всичко възможно това да не стане и ще я защитава повече от всички останали кандидат-комисари, защото според него тя е поставена в много трудна ситуация, а атаките срещу нея са нечестни.

Румяна Желева е женена за Красимир Желев. Той живее в Бургас и работи като юрист в банковата сфера.