Европейският съюз вече е подготвил нов пакет санкции срещу Русия. Това съобщи пред полска медия европейският комисар по въпросите на бюджета Януш Левандовски.

По мнението на представителя на Европейската комисия, Европа трябва да наблюдава внимателно какво се случва в Украйна и да обмисля възможността за нови санкции, ако Русия не изпълни ангажиментите си от Женева за деескалация на напрежението в Източна Украйна.

Санкциите са насочени към руската икономика, руски активи, но нямам право да говоря за това", каза еврокомисарят, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Така или иначе, по-добре би било да се мине без санкции, тъй като Европа излиза от кризата и всеки натиск върху икономическите интереси на ЕС усложнява този процес", добави Левандовски.

По въпроса за европейската помощ за Украйна, еврокомисарят съобщи, че в Брюксел правят всичко възможно, за да може към май месец да бъде предоставен първият транш от икономическата помощ за страната. Общият размер на помощта от ЕС трябва да бъде в размер на 1,61 млрд. евро, посочи още еврокомисарят, като добави, че през май-юни е възможно да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ по политиката на добросъседство.