Делегация на Българската православна църква пътува за Йерусалим, за да донесе от Свещения благодатен огън.

Според поверията, Благодатният огън е второто най-голямо чудо в света след Христовото Възкресение. Той слиза само на Велика събота на Гроба Господин и се получава единствено от патриарха на православните християни в Свещения град.

Очаква се делегацията да пристигне към 20.00 часа на Аерогара "София", след което с литийно шествие огънят ще бъде внесен в Храм-паметника „Св. Александър Невски". Там патриарх Максим ще отслужи тържествено богослужение.

С решение на Св. Синод тази година делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим, се оглавява от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

За Йерусалим ще пътуват още Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Негово високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. митрополия, и други духовници.

В делегацията ще се включи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, началник-кабинета на министър-председателя Веладин Битолски, и. д. директора на дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет Емил Велинов и д-р Любомир Спасов, директор на университетска болница "Лозенец".

Тази вечер Благодатния огън ще бъде посрещнат тържествено във Варна, Пловдив и София, от където ще бъде разпространен по всички епархии на БПЦ.