Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос обвини Германия, че отношението на Берлин към гръцката криза е расистко.

ЕС обеща помощ на Атина за решаване на финансовата криза, ако Гърция не успее сама да рефинансира дълга си.
В същото време обаче между Атина и Берлин възникна напрежение през последните месеци  по повод твърдата позиция на германската страна към икономическите трудности на Гърция.

Някои страни - като Германия - избраха морализаторския подход към проблемите ни, заявява Пангалос в интервю за португалския вестник Jornal de Negocios, цитирано от „Новости".

„Гърците имат проблеми? Защо имат проблеми? Защото не работят достатъчно. Защо така? Тъй като имат добър климат, музика и пиене и са несериозни, за разлика от немците", казва още Пангалос.

Според него това е морализаторски, расистки подход, който никак не кореспондира с реалностите.

Пангалос изтъква, че за последните години производителността на гръцката икономика е нараснала с 15 процента. И къде са гръцките лентяи, пита реторично вицепремиерът.

Той добавя също така, че Португалия може да се окаже следващата жертва на финансовата криза, както и други страни, ако в еврозоната няма солидарност.

Агенциите припомнят, че не за първи път Пангалос се изказва остро за Германия. Преди време той бе обявил, че Берлин не плаща на Гърция репарации за окупацията по време на Втората световна война, както и че германските банки печелят от гръцките проблеми с дълговете.