Папа Франциск се помоли мълчаливо редом със старши ислямски духовник в Синята джамия в Истанбул, като жест за междурелигиозната хармония в страната, заобиколена от конфликтите в Сирия и Ирак.

Папата събу обувките си и влезе в огромната джамия, преди да наведе главата си в молитва за няколко минути с лице към Мека. Той застана до главния мюфтия на Истанбул Рахми Яран. Говорителят на Ватикана описа това като момент на мълчаливо преклонение пред Бога, съобщава „Ройтерс".

Подобен акт на предшественика му Папа Бенедикт през 2006 г. предизвика критиките на консервативните католици и някои мюсюлмани.

Няколкостотин души, много от които туристи, наблюдаваха зад полицейските бариери, когато папата отиде пеша до намиращия се наблизо музей-базилика „Света София", който някога е бил християнска църква.

Група ученици развяваха турски и ватикански флагове и скандираха „Да живее папа Франциск" на италиански, когато мюсюлманският призив за молитва огласи целия площад „Султан Ахмед" - сърцето на историческия център в Истанбул.

„Трябва да показваме респект към вярванията на всеки един. Дай Боже посещението на папата да помогне в това отношение", заяви 24-годишен здравен работник от Истанбул.

Джихадистите от „Ислямска държава" завладяха части от съседните Сирия и Ирак, преследвайки и убивайки шиитските мюсюлмани, християни и други, които не споделят техните ултрарадикални разбирания на сунитския ислям.

Синята джамия, чието официално име в джамията „Султан Ахмед", е отворена през 1616 г. и е най-известната в Турция.

Припомняме, папа Франциск е на тридневно посещение в Турция. Вчера той заяви, че борбата с глада и бедността, а не просто военната намеса сама по себе си, е ключов фактор за възпирането на заплахата, която представлява „Ислямска държава".