Профилактичните прегледи в "Пирогов" ще бъдат цяла седмица, а не само два дни, съобщиха от Института за спешна медицина в София.

По този начин за втора поредна година „Пирогов" ще отбележи Световната седмица на имунологията и Международния ден на имунологията с профилактични прегледи за пациенти.

Прегледите започват на 27-ми април, понеделник и продължават до 30 април, четвъртък. Те ще се проведат  в „Лаборатория по клинична  имунология", по-позната сред  хората като „Кръвна банка" от 8 до 13. 30 часа.

За да се възползват от тях,  хората задължително трябва да се запишат предварително по телефона от 8.00 до 13. 30 часа на номер 02/ 91 54 311. Пациентите не е нужно да носят направление от личния лекар.

В лабораторията ще консултират и преглеждат лекари  със специалности  клинична имунология, медицинска генетика  и педиатрия. Те напомнят на хората да носят медицинска документация, ако имат такава (изследвания, епикризи).

Клиничната имунология изучава ролята на имунната система в патогенезата на почти всички заболявания при човека, както и възможностите за лечение чрез повлияване и регулиране на патологично променените имунни механизми.

Консултация с лекар клиничен имунолог е полезно да бъде проведена при следните състояния:

- чести инфекции (отити, синуити, пневмонии, херпеси, ангини, гъбични инфекции, хронични диарии), които водят до съмнение за вроден имуннен дефицит при деца

- придобити имунни дефицити при възрастни - ако скоро е претърпяна операция, приеман е антибиок поне 2-3 пъти в рамките на 1 година, при рецидивиращи херпеси, при чести инфекции на бъбреците, при чести инфекции на пикочно-половите пътища, при често повтарящите се гинекологични гъбични инфекции при жените при хронични очни заболявания, HIV и ТБЦ

- Очни болести - увеити и иридоциклити.

Лекарите препоръчват да се направят профилактични прегледи и за хората с онкологични заболявания - по време и след химиотерапия, автоимунни и ревматични болести: лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, васкулити, псориазис , ревматизъм и др.

Добре е да си обърнат внимание и пациентите с алергии : астма, сенна хрема, алергии към животни, хранителни продукти и лекарства, репродуктивни проблеми - при неуспешни опити за забременяване от 2 години, хроничен стрес и наднормено тегло.

В „Лаболаторията по клинична имунология" на Пирогов правят голям обем от специализирани имунологични изследвания, включващи хуморален и клетъчен имунитет, фагоцитарна функция, авто-антитела, провъзпалителни показатели, туморни маркери, имуно-генетични изследвания, целящи оценка на генетичната предразположеност към определени заболявания, както и някои вирусологични показатели.