След втория опит в СГС тръгна третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с трима бивши директори на ЗДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Според обвинителния акт от февруари 2010 г. до април 2013 г. четиримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, като не са създали регламент за използване на специална мобилна техника и не са осъществили контрол върху прилагането на СРС-та.

Делото се води при закрити врата, тъй като по него ще се използват класифицирани данни. Свидетели в процеса са още бившият служебен шеф на МВР Петя Първанова, както и ексглавният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев.

След повече от три часа разпити на закрити врата стана ясно, че третото дело срещу бившия МВР шеф Цветан Цветанов ще продължи и в следобедните часове.

Защитата на Цветанов Менко Менков обясни пред медиите по време на кратката почивка, че по делото няма никакви доказателства в полза на обвинителния акт. Стана ясно, че защитата е настоявала да не се разпитват никакви свидетели, а да се приемат писмените им показания, за да може процесът да бъде финализиран още днес.

Прокуратурата обаче е настоявала за разпитите на общо 15-16 свидетели, които започват още днес, а делото ще продължи и през септември месец.

Със съгласието на всички страни обаче няма да се разпитва пред съдия вносителят на сигнала срещу Цветанов Сергей Станишев, бившият земеделски министър Мирослав Найденов, както и екс герберът Емил Димитров.

Съгласуването на използването на въпросната техника "кетчъри" за случая с отвличането на малката Лара Банева е било извършено със служебния премиер Марин Райков, както и с обвинител номер едно Сотир Цацаров, уточни Менков. Според него тази техника не е СРС по смисъла на закона, с нея не се записва или проследява.

По думите на юриста кетчърите се използват за установяване наличието на втори телефон, използван от лице, което се подслушва. След установяване с техниката на наличието на такъв друг номер, то за неговото подслушване вече се иска съдебно разрешение. Подобни становища са дали всички разпитани днес свидетели, увери Менков.

Той разкри още, че по думите на служебния МВР шеф Петя Първанова (била преди това в екипа на Цветанов в министерството, б.р.) прокуратурата без никакво основание се е опитала да наложи нов нормативен акт за усъвършенстване използването на кетчърите - откъде да се взимат книжките и ключовете за колите.

Реално това обвинение е продиктувано от действията на прокуратурата, смята Менков по повод третото дело срещу дясната ръка на Борисов. Нито една експертиза не е назначавана по това дело, стана ясно още от защитата на втория в ГЕРБ.

Според самия Цветанов пък внесеният от Станишев сигнал е бил свързан с предизборната кампания през 2013-та и със сценария "Костинброд".