Потънал във водите на Дунав кораб заплашва реката с екокатастрофа.

В резервоарите на ферибота, плавал преди по дестинацията Силистра - Кълъраш, който сега се използва за пренос на дърва, са останали 20 000 литра газьол, съобщи шефът на Морска администрация в Русе кап. Георги Иванов, цитиран от Радио Шумен.

Отправено е предписание към фирмата собственик „Гора инвест", да бъде спешно извадено горивото от резервоарите на кораба, заяви Иванов. Инцидентът е станал в нощта на 9 срещу 10 ноември в лимана на пристанището на Дунавски драгажен флот. Предполага се, че корабът е получил пробойна по време на разтоварване и потънал. В момента плавателният съд лежи на дъното с нос, забит в брега.

Разлятата нафта обезпокои и РИОСВ-Русе. Дадени са предписания за поставяне на бонови заграждания с оглед ограничаване на разлива. Засега точните причини за потъването на ферибота не са известни.

Назначената от Морска администрация четиричленна комисия ще излезе със становище до края на месеца. Целта е да не се стигне до голям нефтен разлив във водите на Дунав, който да доведе до екокатастрофа в реката.

„Положението е овладяно, чакаме по-ниски води, за да започне изваждането на кораба, сега нивото на Дунав е твърде високо", съобщи шефът на Дунавски Драгажен флот Валери Иванов. Според него обаче се очаква още днес следобед собствениците да направят опит да извадят горивото от ферибота по специална технология и да го прехвърлят в цистерна.